CE vrea să impună stocarea gazelor naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare
Comisia Europeană vrea să introducă pentru statele membre obligaţia de a stoca gaze naturale la un nivel minim de 80% pentru iarna următoare şi de 90% pentru anii următori, potrivit unei propuneri legislative, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Miercuri, Comisia a prezentat idei referitoare la o acţiune colectivă la nivel european prin care să se abordeze cauzele profunde ale problemei pe piaţa gazelor şi să se garanteze securitatea aprovizionării la preţuri rezonabile pentru iarna următoare şi ulterior. Discuţiile cu privire la opţiunile avute în vedere vor fi discutate în cadrul Consiliului European din această săptămână.
De asemenea, Comisia a adoptat o comunicare în care stabileşte ce opţiuni există pentru a se interveni pe piaţă la nivel european şi naţional şi evaluează avantajele şi dezavantajele fiecărei opţiuni.
Parteneriatele UE cu ţările terţe pentru achiziţionarea colectivă de gaze naturale şi hidrogen pot să îmbunătăţească rezilienţa şi să reducă preţurile.
Comisia este pregătită să creeze un Grup operativ privind achiziţiile comune de gaze la nivelul UE. Printr-o acţiune centralizată la nivelul cererii, grupul operativ ar facilita şi ar consolida anvergura internaţională a UE în raport cu furnizorii de gaze pentru a contribui la asigurarea unor importuri la preţuri adecvate înainte de iarna viitoare, se arată în comunicat.
Grupul operativ ar urma să fie sprijinit de reprezentanţi ai statelor membre în cadrul unui comitet director. O echipă comună de negociere condusă de Comisie ar urma să poarte discuţii cu furnizorii de gaze naturale şi să pregătească, de asemenea, terenul pentru viitoarele parteneriate energetice cu principalii furnizori din domeniul energiei, analizând şi alte surse în afară de GNL şi de gaze.
Operatorii siturilor de stocare ar trebui să raporteze autorităţilor naţionale nivelurile de umplere. Statele membre ar trebui să monitorizeze lunar nivelurile de umplere şi să prezinte Comisiei rapoarte în acest sens.
Pentru a stimula realimentarea instalaţiilor de stocare a gazelor din UE, Comisia propune o reducere de 100 % a tarifelor de transport bazate pe capacitate la punctele de intrare şi de ieşire ale instalaţiilor de stocare.
Statele membre au prezentat mai multe opţiuni de măsuri de urgenţă pentru a limita impactul preţurilor ridicate ale energiei electrice. Toate opţiunile disponibile presupun însă costuri şi au şi inconveniente, se arată în comunicat.