Câte zile libere își pot lua românii, în afara sărbătorilor legale? Află ce spune Codul Muncii!
Românii sunt printre cei mai privilegiați dintre cetățenii țărilor europene în privința zilelor libere. Există mai multe categorii de zile libere pentru situații deosebite la care au dreptul angajații români în 2023 și care nu trebuie confundate cu sărbătorile legale. Acestea sunt în număr de 15, conform legislației în vigoare. În anul 2023 pică 12 zile libere în timpul săptămânii, celelalte trei sunt în weekend. În plus, va fi liber și pe 2 iunie și 14 august 2023, pentru a se realiza punți.
Zile libere pentru evenimente familiale importante
Pe lângă sărbătorile legale, angajații au dreptul la zile libere pentru evenimente familiale importante. Totodată, beneficiază de zile libere și pentru urgențe familiale sau pentru rezolvarea altor situații personale. Este vorba de drepturi diferite și de alte reguli de acordare a lor.
Pentru a ști ce și cum să cerem angajatorului să ne de zilele libere, trebuie să știm câte ceva despre ele.
Ca salariat, putem cere zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale fie că sunt plăcute, fie unele nedorite. Astfel, îți poți lua de exemplu zile libere pentru nunta ta sau pentru decesul unei rude apropiate.
Pentru bugetari, numărul acestor zile este reglementat prin HG nr. 250/1992, respectiv:
- căsătoria salariatului – 5 zile;
- nașterea sau căsătoria unui copil – 3 zile;
- decesul soțului sau al unei rude de până la gradul II a salariatului – 3 zile.
Pentru ceilalți, Codul Muncii prevede doar dreptul la aceste zile și se decid în negocierea contractului de muncă sau prin înțelegere directă. Chiar dacă aceste zile nu sunt prevăzute nicăieri în regulamentul intern, de pildă, nu înseamnă că nu există dreptul la acordarea lor – dreptul e prevăzut de cod.
Pe durata acestor zile libere contractul individual de muncă nu se suspendă, iar acordarea lor nu se înregistrează în Revisal.
Zile libere pentru situații neprevăzute
O altă categorie de zile libere este cea pentru situații neprevăzute. Codul muncii oferă, din octombrie 2022, posibilitatea salariatului de a absenta de la locul de muncă, în situații neprevăzute. Aceste cazuri pot fi de exemplu o urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența salariatului. Acestea pot fi până la zece zile calendaristice într-un an. Ele trebuie anunțate angajatorului înainte de lipsa efectivă. Inspecția Muncii precizează că există obligația de a recupera aceste zile. În consecință, ele vor fi plătite, în luna în care s-a înregistrat absența. Absențele pentru urgențele familiale sunt prevăzute de Codul muncii, deci acest drept nu e negociabil și trebuie acordat conform codului.
În aceste zile de absență nu se suspendă contractul și nu se trece nimic în Revisal – nu sunt nici zile de odihnă și nici de zile de concediu fără plată. Dar absența și recuperarea trebuie reflectate în evidența timpului de lucru.
Zile libere fără plată
Nu în ultimul rând salariatul are dreptul la zile de concediu fără plată. Ei le pot solicita pentru a-și rezolva situații personale, pentru studii ori formare profesională, potrivit Codului muncii.
Legea nu prevede o limitare a zilelor fără plată, ci lasă acest lucru la înțelegerea părților. Pe de altă parte, nici nu poate fi impus de către angajator, așa cum se întâmplă uneori în practică. În perioada zilelor fără plată putem vorbi de suspendarea contractului prin acordul părților. Cât de mult poate sta un angajat în concediu fără plată nu este reglementat de lege, deci depinde de negociere dintre părți.
Citește și: Zile libere 2023. Care sunt zilele libere legale și minivacanțele de care ne vom bucura în 2023