Cea mai bună săptămână a burselor internaţionale, din noiembrie 2023 şi până în prezent

Publicat: 16 aug. 2024, 17:13, de Autor: Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Cea mai bună săptămână a burselor internaţionale, din noiembrie 2023 şi până în prezent

Acţiunile de pe pieţele bursiere internaţionale se pregătesc să încheie cea mai bună săptămână a lor din noiembrie 2023 şi până în prezent, iar analiştii se aşteaptă să continue această vară sălbatică, volatilitatea ridicată făcându-i să considere evoluţia imprevizibilă a cotaţiilor o adevărată simfonie.

La nivel global, acțiunile s-au îndreptat spre cea mai bună săptămână din ultimele 10 luni, după ce datele economice încurajatoare din SUA au liniștit temerile legate de o recesiune, într-o schimbare bruscă față de declinul de săptămâna trecută, care a făcut ca investitorii să se teamă de o viitoare călătorie plină de hopuri, scrie Reuters.

Principalul indice bursier mondial MSCI s-a îndreptat spre o creștere de aproape 4% în cinci zile de tranzacționare, recuperând puternic din turbulențele de pe piață de săptămâna trecută, generate de temerile privind recesiunea din SUA și de fluctuațiile cursului valutar.

Indicele bursier european STOXX a crescut vineri cu 0,5% în cursul dimineții și se îndreaptă spre o creștere săptămânală de 2,6%, în timp ce contractele futures pe acțiuni din SUA anunță o săptămână de succes pentru Wall Street.

Indicele VIX al volatilității acțiunilor americane, considerat în general un indicator al fricii pe piață, s-a situat la nivelul de aproximativ 15, după ce a atins un maxim al ultimilor patru ani de 65 la începutul săptămânii trecute.

Schimbarea bruscă a sentimentului pieței a venit după ce, săptămâna aceasta, o serie de date din SUA au arătat că inflația s-a temperat, dar cheltuielile de retail au fost robuste.

Acest lucru a ajutat piața să treacă de la preocupările legate de recesiune, provocate de un raport slab privind locurile de muncă din SUA la începutul lunii august, la încrederea că economia poate continua să crească.

Datele privind o inflație mai blândă au consolidat, de asemenea, așteptările privind o reducere a ratei Fed în septembrie.

Așa-numitul scenariu al aterizării ușoare ar putea să nu fie valabil, a avertizat Sotirios Nakos, manager de portofoliu multi-asset la Aviva Investors, adăugând că piețele ar putea continua să oscileze cu fiecare nou semnal al noilor date economice.

Mişcările cotaţiilor în sus şi în jos, exacerbate de banii puţini din pieţe în timpul vacanţei de vară

„Nu cred că au fost implicate multe resurse financiare la această revenirea burselor”, a adăugat el, menționând că în august condițiile modeste de tranzacționare din timpul verii ar fi exacerbat mișcările pieței.

Contractele futures pe S&P 500 au crescut cu 0,1% pentru a plasa indicele acțiunilor blue chip pe calea unui câștig săptămânal de aproape 4%. Contractele care urmăresc indicele tehnologic Nasdaq 100 au adăugat 0,3%.

Traderii se așteaptă ca Rezerva Federală a SUA să reducă luna viitoare costurile de împrumut de la maximul ultimilor 23 de ani, dar și-au redus pariurile pentru o reducere de urgență a dobânzii cheie de 50 de puncte de bază la 25%, de la 55% în urmă cu o săptămână.

Euro s-a străduit să depășească nivelul de 1,10 USD în fața unui dolar mai puternic, care a fost susținut de raportul de joi privind vânzările cu amănuntul.

Piețele petrolului au fost agitate, comercianții echilibrând optimismul reînnoit cu privire la SUA cu încetinirea cererii din China.

Vineri, prețul futures al țițeiului Brent a scăzut cu 1,3%, până la 79,99 dolari pe baril, în creștere cu doar 0,4% pe parcursul săptămânii.

Aurul pe piaţa spot s-a scumpit cu 0,3%, până la 2.462 de dolari pe uncie.