Energia – Potențial de dezvoltare, conferință organizată de ziarul Puterea.ro LIVE
Care sunt proiectele de investiții ale principalelor companii de profil din țara noastră, mixul energetic de care avem nevoie sau ce parteneriate se pot dezvolta între diferitele tipuri de producție ori între companii sunt doar câteva dintre întrebările ce-și vor găsi răspunsul la dezbaterea despre sistemul energetic din România, organizată de ziarul Puterea.ro.
Sunt invitați ministrul Energiei, Virgil Popescu, Lorand Antal, Președintele Comisiei Energie din Senat și manageri de top de la Transelectrica, Transgaz, Centrul Român al Energiei. etc. Puteți urmări conferința live pe pagina Puterea.ro de Facebook și pe YouTube.
„În condițiile în care trecem printr-o perioadă critică în ceea ce privește sănătatea populației, iar pandemia de COVID-19 a făcut ca jumătate dintre angajați să lucreze de acasă, importanța infrastructurii de utilități este mai mare ca niciodată. Indiferent de forma de proprietate a companiilor din domeniu, infrastructura de transport și distribuție de energie electrică este de importanță critică, la fel și cea de gaze naturale sau energie termică”, explică necesitatea întâlnirii Aurel Drăgan, redactorul șef al ziarului Puterea.ro.
Care este nivelul investițiilor realizate deja de companii și care sunt proiectele în desfășurare sunt temele ce ne vor arăta care este situația din prezent a sistemelor de energie. Iar tema „care sunt investițiile programate pentru viitor” va releva către ce ne îndreptăm și care este necesarul de finanțare pentru sistemul energetic.
Temele vizate
Discuțiile online se vor desfășura în două paneluri, în care vor fi oferite informații despre sistemul de transport și distribuție a energiei electrice și sistemul de transport și distribuție al gazelor naturale.
Primul panel, de 50 de minute, va avea drept teme de discuție:
– sistemul de transport, coloana vertebrală a furnizării și distribuției de energie electrică; în ce situație se află în prezent, ce proiecte are în desfășurare și ce investiții pregătește pentru viitor;
– sistemul de distribuție, în ce situație se află în prezent, care sunt marii operatori, care sunt principalele probleme cu care se confruntă; ce proiecte de investiții sunt în desfășurare și ce proiecte sunt în pregătire;
– energie verde/ hidro/ nucleară/ termo (cărbune); care este mixul de care avem nevoie pentru a asigura necesarul de energie la nivel național; care este situația din prezent, care sunt proiectele în desfășurare, ce investiții sunt necesare și ce investiții urmează;
– ce parteneriate se pot dezvolta între diferitele tipuri de producție și între companii; ne axăm doar pe consumul național sau putem crește producția astfel încât să exportăm.
Cel de-al doilea panel include discuții pe domeniul gazelor naturale:
– Sistemul de transport al gazelor, sistemul de stocare, sistemul de distribuție: în ce situația se află în prezent, care sunt nevoile fiecărui sistem în parte;
– producția de gaze naturale: cât producem intern și cât consumăm – se poate echilibra producția cu consumul?
– exploatările din Marea Neagră: care este situația din prezent (legislativă în primul rând, dar nu numai); când am putea porni cu adevărat producția off shore? Cât de importantă este producția off shore pentru România?
– care sunt proiectele de investiții aflate în desfășurare și care sunt cele programate?
Evenimentul va fi transmis marți, de la ora, pe pagina de Facebook și cea de YouTube.