Cea mai mare bancă din Rusia, decuplată de la sistemul internațional de plăți
Țările din Uniunea Europeană au decis decuplarea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, de la sistemul internațional de plăți SWIFT, în timp ce se pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.
Restricțiile propuse vizează și Banca de Credit din Moscova și Banca Agricolă Rusă, potrivit unor informații publicate de Bloomberg. UE, SUA și Marea Britanie au interzis deja mai multor bănci rusești să folosească SWIFT.
UE cruță în continuare Gazprombank, care se ocupă de plățile europene pentru gazul rusesc. Președintele rus Vladimir Putin a impus noi condiții de plată companiilor europene, care includ deschiderea unui cont în ruble la Gazprombank. Comisia Europeană, blocul executiv al UE, a oferit explicații ambigue cu privire la modul cum acceptarea acestui gen de plăți ar încălca ori nu sancțiunile impuse Rusiei. S- a sugerat firmelor să deschidă un cont în euro sau dolari și să furnizeze o declarație prin care consideră că obligația legală este îndeplinită la acel moment.
În timp ce există aceste dispute referitoare la modalitatea de plată, Gazprom PJSC a oprit deja livrările către Polonia, Bulgaria și Finlanda. Rusia reduce gazul natural furnizat prin conducte către Țările de Jos, iar Danemarca ar putea fi următoarea țintă.
Națiunile europene sunt împărțite în privința modului de a gestiona cererea Moscovei, iar companiile au răspuns diferit provocării. Cumpărători importanți precum Eni SpA din Italia și Uniper SE din Germania au spus că au găsit o soluție pentru a plăti și se așteaptă ca livrările să continue.
Liderii UE care organizează un summit de două zile la Bruxelles au convenit luni seara o interdicție parțială a importului petrolului rusesc, deschizând calea pentru cel de-al șaselea pachet de sancțiuni. Sancțiunile ar interzice achiziționarea de țiței și produse petroliere din Rusia livrate statelor membre pe mare, dar includ o scutire temporară pentru țițeiul din conducte, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.