Cea mai mare cădere a Bursei de la Bucureşti din ultimii doi ani. Investitorii au pierdut luni peste 2,4 miliarde de euro
Indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de acţiuni, a scăzut luni cu 3,63%, cel mai mare declin din ultimii doi ani, iar investitorii au pierdut într-o singură zi peste 2,4 miliarde euro, în urma scăderii capitalizării bursiere (valoarea acţiunilor companiilor listate pe piaţa reglementată) la 66,65 miliarde euro, comparativ cu 69,09 miliarde euro vineri, la închidere.
Vânzări masive de acţiuni, rulaj dublu faţă de media zilnică a tranzacţiilor din 2024
Pe fondul prăbuşirii Bursei japoneze, cu o scădere istorică de aproape 13%, şi al temerilor de recesiune în SUA, Bursa de la Bucureşti a înregistrat vânzări masive de acţiuni încă din prima oră de la deschidere, când rulajul depăşea deja tranzacţiile unei întregi zile obişnuite de vară cu lichiditate modestă.
La finalul zilei de luni, rulajul total al Bursei a fost de 52,42 milioane euro, aproape dublu faţă de media zilnică a valorii tranzacţiilor în 2024, din care tranzacţiile cu acţiuni au însumat 47,32 milioane euro.
Indicele BET a coborât luni la 17.757,68 puncte, pierzând într-o singură zi cam un sfert din cât a câştigat pe parcursul anului în curs, aşteptat şi anunţat ca fiind cel mai bun din istoria bursei locale. Totuşi, de la începutul anului, BET are o apreciere de 15,53%.
Cele mai lichide acţiuni, vedetele Bursei de la Bucureşti care se regăsesc în structura indicelui BET, au înregistrat scăderi generalizate.
Acţiunile Fondul Proprietatea au suferit o corecţie de 4,08%, acţiunile BRD au închis în scădere cu 3,43 % faţă de vineri, acţiunile Digi – scădere de 5,1%, Petrom – scădere de 3,94%, Banca Transilvania – minus 3,86%, Hidroelectrica – minus 1,64%, Transelectrica – minus 6,01%, One United Properties – minus 3,57%, MedLife – minus 6,5%.
Indicele BET-FI al societăţilor de investiţii financiare a închis în scădere de 3,6%, iar indicele BET-NG al companiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor a înregistrat o depreciere de 3,27%.
Luni au fost înregistrate 28.118 tranzacţii cu acţiuni, de peste 5 ori mai multe decât pe 31 iulie, ultima zi liniştită pe Bursa de la Bucureşti. Cele mai mari tranzacţii au fost realizate cu acţiunile Hidroelectrica – 58,53 milioane lei, Banca Transilvania – 52,66 milioane lei şi Petrom – 33,2 milioane lei.