Cea mai tristă realitate a României va fi o amintire. Ciolacu anunță că Guvernul alocă bani pentru educație: Mai sunt 175 de școli în asemenea situație

Publicat: 09 apr. 2025, 20:13, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Cea mai tristă realitate a României va fi o amintire. Ciolacu anunță că Guvernul alocă bani pentru educație: Mai sunt 175 de școli în asemenea situație

Premierul Marcel Ciolacu a început ședința de Guvern cu un mesaj puternic, legat de una dintre cele mai persistente rușini ale sistemului de învățământ românesc: existența școlilor care încă folosesc toalete în curte. El a explicat că se alocă 14,5 milioane de lei pentru a rezolva această problemă de educație până în toamnă, odată cu începerea noului an școlar.

Pași înainte pentru educație

Potrivit lui Marcel Ciolacu, România nu poate aspira la o educație modernă și performantă atâta timp cât există școli care funcționează în condiții insalubre, cu infrastructură de secol XIX. Premierul a subliniat că, în prezent, mai sunt 175 de unități de învățământ în această situație, iar Guvernul își propune să elimine complet această „realitate tristă”, care simbolizează blocajul în trecut al sistemului educațional.

Mesajul transmis este clar: fără infrastructură decentă, orice strategie despre „România Educată” rămâne doar un slogan. Astfel, alocarea acestor fonduri este văzută ca o reparație necesară, nu doar ca un gest de modernizare.

”Punem punct unei realități triste din educația românească. Alocăm 14,5 milioane de lei pentru ca, la începutul noului an școlar, în toamnă, să nu mai existe unități de învățământ cu toalete în curte. Mai sunt 175 de școli în asemenea situație și nu putem vorbi cu adevărat de o Românie Educată fără a rezolva definitiv acest simbol al blocării în trecut.”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Păduri pentru viitor: Sprijin mai mare pentru proprietarii de terenuri

Un alt punct important de pe agenda guvernamentală a fost reprezentat de eforturile pentru combaterea schimbărilor climatice și extinderea suprafeței împădurite a țării. Premierul a anunțat majorarea cu 40% a primei anuale acordate celor care dețin terenuri pe care se fac împăduriri sau reîmpăduriri, în cadrul proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Această măsură are ca scop principal motivarea proprietarilor să se implice activ în procesul de reîmpădurire, oferindu-le un stimulent financiar semnificativ. Guvernul estimează că, până la sfârșitul anului 2026, se vor împăduri aproximativ 28.000 de hectare – o țintă ambițioasă, dar necesară într-o țară în care defrișările au lăsat urme adânci în ultimii ani.

”Sprijinim comunitățile locale care au nevoie de finanțare exclusiv pentru a derula proiectele europene. Analizăm, azi, un mecanism de acordare a unor împrumuturi avantajoase din Trezorerie. Suma totală pe care o propunem este de 1,5 miliarde de lei. Cu acești bani, putem obține finalizarea unor investiții care vor aduce în România peste un miliard de euro din fonduri europene.

Susținem și cea mai importantă creștere a suprafeței împădurite din România, printr-o soluție simplă: majorăm cu 40% prima anuală acordată deținătorilor de terenuri pe care sunt efectuate împăduriri sau reîmpăduriri prevăzute în PNRR. Obiectivul nostru este ca, la sfârșitul lui 2026, să împădurim circa 28 de mii de hectare.”, a mai spus premierul.

În completarea acestor inițiative, premierul a mai vorbit și despre sprijinul financiar destinat comunităților locale care au nevoie de cofinanțare pentru a derula proiecte europene. Guvernul analizează posibilitatea acordării unor împrumuturi avantajoase din Trezorerie, în valoare totală de 1,5 miliarde de lei.

Prin această măsură, autoritățile speră să deblocheze investiții esențiale pentru dezvoltarea locală, care, odată finalizate, ar putea aduce în România peste un miliard de euro din fonduri europene. Este o inițiativă menită să prevină pierderea unor oportunități de finanțare și să accelereze modernizarea infrastructurii locale.