Ceaiul verde: bun, dar nu și pentru persoanele cu boli hepatice!

Publicat: 29 oct. 2024, 06:19, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ceaiul verde: bun, dar nu și pentru persoanele cu boli hepatice!

Ceaiul verde, deși este asociat cu o lungă listă de beneficii, este contraindicat persoanelor cu afecțiuni ale ficatului, agravând simptomele.

British Medical Journal a publicat cazul unei fete de 16 ani care, pentru a slăbi, a băut cam trei căni de ceai zilnic, mai mult de trei luni. După un timp, a fost diagnosticată cu hepatită. S-a luat în calcul și ceaiul verde, în special din cauza pesticidelor de pe frunze, dar mai ales  a săculeților din plastic în care este ambalat.

Ceaiul verde face parte din categoria ceaiurilor care nu se recomandă persoanelor cu afecțiuni hepatice majore, ca hepatita C, ciroza…

Cercetătorii nu au ajuns la o concluzie în privința mecanismului prin care ceaiul verde provoacă probleme la nivelul ficatului. Ei au în vedere catehinele, niște ingrediente active din ceaiul verde care ar ataca tocmai moleculele care protejează organismul, provocând tulburări grave ficatului.

Pe de altă parte, cercetătorii consideră că, de fapt, problemele la nivelul ficatului sunt generate de factori precum predispoziția genetică, dieta dezechilibrată, consumul de alcool, la care se adaugă ceaiul verde.

Atenție la extractul de ceai verde!

Însă și mai atenți trebuie să fim cu extractul de ceai verde, folosit frecvent ca supliment alimentar în curele de slăbire. Și știm că medicii au pacienți cu hepatită acută declanșată de extractul de ceai verde. Or, persoanelor care suferă de hepatită sau de altă afecțiune a ficatului le este interzis extractul de ceai verde.

De asemenea, acest ceai este contraindicat femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor cu boli ale sângelui, ale inimii sau cu sindromul de colon iritabil.

Beneficii

Subliniam însă că acest ceai are și multe beneficii. Ceaiul verde conține compuși activi ca polifenoli, inclusiv catehine, cafeină, flavonoizi, carotenoizi, clorofilă, teofilină, L-teanină, cantități mici de vitamine și minerale care acționează cumulat, cu efecte benefice pentru organism.

Iată principalele beneficii:

  • efect antiinflamator;
  • stimulează funcțiile creierului;
  • contribuie la reducerea grăsimilor;
  • menține nivelul glicemiei;
  • reduce stresul și stările ușoare de anxietate;
  • scade riscul de atac vascular cerebral;
  • reglează nivelul colesterolului.