Ceaiurile bat alcoolul și băuturile energizante și vara, și iarna!

Publicat: 12 iul. 2024, 22:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Ceaiurile bat alcoolul și băuturile energizante și vara, și iarna!
ceai infuzie caniculă alcool

Ceaiurile de mentă, busuioc, rozmain, fructe de pădure, citrice… reci, fără zahăr, eventual cu lămâie reprezintă cea mai bună soluție de hidratare în perioada verii. Și înlocuiesc alcoolul și băuturile energizante, care potențează efectele caniculei. Știm că băuturile alcoolice accentuează deshidratarea, agravează simptomele insolației, au efect iritativ. Iar băuturile energizante dau dureri de cap, palpitații, stări de greață, tulburări de somn și deshidratare. Așadar ceaiurile bat alcoolul și băuturile energizante, inclusiv cafeaua și vara, dar și iarna.

Infuzia rece de mentă potolește setea, contribuie la menținerea nivelului de hidratare și în plus stimulează metabolismul. Este recomandată și pentru ameliorarea multor probleme gastro-intestinale mai frecvente în sezonul cald.

Și infuzia din flori de lavandă proaspete sau uscate, cu câteva cuburi de gheață, este extrem de răcoritoare. Cu un ceai de lavandă poți avea un somn odihnitor în nopțile toride.

Relaxant, răcoritor și bun pentru digestie este ceaiul de citrice (portocale, lămâie).Excelente, în perioadele caniculare, sunt și ceaiurile de rozmarin, busuioc și cătină.

Ceaiul de rozmarin are o aromă specială, este tonic și se recomandă băut rece. Are efect diuretic și e indicat persoanelor care vor să slăbească. Atenție, poate interacționa cu unele medicamente: diuretice, anticoagulante, antihipertensive.

Frunzele de busuioc sunt o comoară. Datorită aromei, ceaiul de busuioc este ideal în zilele toride, dar și  contra unor boli inflamatoare, a bacteriilor infecțioase și infecțiilor virale. Frunzele de busuioc sunt și  un condiment apreciat în multe preparate, mai ales în salate.

Consumul redus sau moderat de busuioc sau ceai de busuioc este considerat în general sigur, însă există și persoane care trebuie să evite sau să fie precaute. Este vorba de persoanele care fac tratament pentru coagularea sau subțierea sângelui, deoarece vitamina K din busuioc poate interfera cu acest tratament. Nu se recomandă consumul de ceai de busuioc nici în cazul femeilor însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate.

Ceaiul de cătină este și delicios, și plin de vitamine (E, P, K), asigurând o hidratare excelentă.

Și ceaiul din flori și frunze de hibicus poate fi o soluție bună, sănătoasă în aceste zile fierbinți. Hidratează, are gust acrișor, este răcoritor și, în plus, are proprietăți antioxidante, reglează nivelul colesterolului și previne formarea calculilor renali.

Ceaiurile din fruncte de pădure  sunt savuroase și sănătoase (conțin multe vitamine: A, B1, B2, C, E, K, PP), au un gust dulce-acrișor și sunt cea mai bună băutură atât pentru copii, cât și pentru persoanele în vârstă, în zilele lungi  și calde de vară.

Toropeala indusă de caniculă are un remediu sigur, natural și puțin costisitor: ceaiul de ghimbir. Poate fi preparat folosind ghimbir proaspăt sau uscat. Cu cât ghimbirul va fi fiert mai mult cu atât ceaiul va fi mai picant. Se adaugă lime sau lămâie, după gust.

Datorită substanțelor valoroase, ghimbirul are capacitatea de a stimula sistemul nervos, de a reduce oboseala și are efect revigorant. De asemenea, îmbunătățește digestia și combate balonarea. Atenție, la combinațiile cu analgezice nesteroidiene, deoarece poate interacționa și provoca sângerări.