Cearcănele, mai mult decât semnul unei simple oboseli!
După câteva nopți fără somn, este normal să apară cearcănele. Este un fenomen natural, spun medicii dermatologi. Dar când cearcănele persistă, acestea pot fi semnul unor probleme de sănătate.
Astfel, când suntem obosiți, nedormiți, în mod special, vasele de sânge se dilată. Pielea din jurul ochilor, care este relativ subțire, permite să se vadă această pigmentare .
Totuși, aceste cercuri întunecate nu sunt întotdeauna legate de lipsa somnului. Din cauza congestiei sinusurilor, persoanele cu alergii sezoniere pot prezenta cearcane. Dar, mai ales, cearcănele pot indica o deficiență semnificativă de fier. Astfel, cearcănele pot fi semnul exterior al deficitului de fier, adică al unei forme de anemie.
Anemia nu trebuie neglijată
”Cearcănele, unghiile fragile, căderea părului sunt semne care pot indica un deficit de fier. Este vorba despre anemie carențială feriprivă , caracterizată prin faptul că sângele are un număr mai mic de globule roșii (eritrocite/hematii) funcționale față de cel normal, ca urmare a unui nivel insuficient de fier disponibil în organism. Astfel, sângele nu poate asigura oxigenarea corespunzătoare a țesuturilor. Ceea ce duce la subțierea, deshidratarea și pierderea elasticității pielii.
Dar anemia nu înseamnă numai semne exterioare. ”Fără un aport optim de fier, corpul este într-o continuă luptă să producă suficiente globule roșii , ceea ce induce o stare de oboseală, scăderea imunității și compliații cardiace majore.
Deficitul de vitamine
Nu doar deficitul de fier pot să subțieze și să depigmenteze pielea din jurul ochilor, ci și lipsa unor vitamine. De exemplu:
- Scăderea nivelului de vitamina B12, deoarece aceasta ajută la producerea hemoglobinei, proteina care transportă oxigenul în celulele roșii din sânge.
- Lipsa vitaminei K poate fragiliza vasele de sânge de sub ochi, predispune la sângerare, ducând la apariția cearcănelor albăstrui.
- Deficitul de vitamina D și de vitamina C, deoarece acestea ajută la sinteza colagenului, o proteină care menține fermitatea și elasticitatea pielii din jurul ochilor.
Sfatul medicului este clar. Dacă, după câteva nopți cu somn odihnitor, cearcănele nu dispar, nu mai trebuie amânată vizita la medic. De asemenea, trebuie reținut că este necesară echilibrarea dietei pentru un aport corespunzător de vitamine de care pielea are mare nevoie.