Ceartă pe terenul Romexpo. NEPI Rockastle a revenit cu acuze asupra acordării gratuite a terenului către CCIR

Publicat: 22 mart. 2021, 15:24, de Răzvan Zamfir, în News , ? cititori
Ceartă pe terenul Romexpo. NEPI Rockastle a revenit cu acuze asupra acordării gratuite a terenului către CCIR
Proiect Romexpo CCIR Iulius 2

Fondul de investiţii sud-african NEPI Rockcastle, care deține proiecte imobiliare de peste 2 miliarde de euro, a solicitat public încă o dată vânzarea terenului de la Romexpo şi nu acordarea lui cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), şi organizarea unei licitaţii internaţionale publice pentru găsirea unui partener. CCIR a replicat că „NEPI Rockcastle apelează la același procedeu, și anume la cenzura prin omisiune, dezinformând opinia publică cu privire la situația terenului aferent Complexului Expozițional Romexpo”.

„În ciuda declaraţiilor publice ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României, transferul gratuit al proprietăţii asupra terenului Romexpo şi dezvoltarea acestuia alături de anumiţi investitori nu reprezintă singura opţiune de revitalizare urbană şi dezvoltare a unui nou proiect la Romexpo”, spun reprezentanţii NEPI Rockcastle

Aceștia au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea prin care  Camera de Comerţ şi Industrie a României ar urma să preia terenul din jurul Romexpo, de 30 de hectare.

În replică, CCIR a transmis luni că terenul aferent complexului expoziţional Romexpo este în folosinţa instituţiei până în 2053, potrivit H.G. 1709/2004 şi, respectiv, H.G. 2127/2004 prin care s-au dispus transmiterea unor terenuri de 9,83 hectare şi, respectiv, de 403.867 metri pătraţi, proprietate privată a statului, din administrarea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, precum şi darea în folosinţa gratuită a Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, a terenului corespunzător.

Lupta coloșilor

„NEPI Rockcastle omite, în continuare, că tot ceea ce este deasupra terenului, şi anume platforme betonate, clădiri, hale etc. reprezintă proprietate privată. În consecinţă, orice încercare a statului de a vinde acest teren ar putea fi făcută numai cu despăgubirea prealabilă şi la justa valoare a CCIR, estimată, conform discuţiilor din comisiile de specialitate din Parlament, la 300 de milioane de euro, mult peste preţul pieţei în ceea ce priveşte valoarea terenului. În acest context, CCIR consideră că NEPI Rockcastle şi-a depăşit cu mult competenţa prin această încercare agresivă de a submina noua lege a camerelor de comerţ”, spun reprezentanţii CCIR.

În acest context, CCIR „consideră că NEPI Rockcastle și-a depășit cu mult competența prin această încercare agresivă de a submina noua lege a camerelor de comerț. Aici trebuie menționat din nou faptul că toate camerele de  comerț din Europa (ex.: Germania, Austria, Italia, Franța) au legi speciale prin care statul asigură mijloace de finanțare indirecte pentru ca acestea să-și poată exercita în condiții adecvate atribuțiile și competențele”.