Ceasul Apocalipsei: cât de aproape se află omenirea de distrugerea sa totală
Omenirea se află într-o stare de pericol iminent, care este reflectată de Ceasul Apocalipsei. Potrivit specialiștilor de la Bulletin of the Atomic Scientists, cei care reglează poziția acestui ceas simbolic, suntem la doar 90 de secunde de miezul nopții, adică de distrugerea totală a omenirii. Ceea ce indică un „nivel continuu și fără precedent de pericol„.
Amenințări persistente
Anul trecut, Ceasul Apocalipsei a fost la fel de aproape de miezul nopții, la 90 de secunde, ca niciodată înainte, iar această alegere a fost în mare măsură determinată de pericolul reprezentat de războiul dintre Ucraina și Rusia. Cu toate acestea, riscurile nu s-au diminuat, iar altele noi, cum ar fi tehnologiile disruptive, au apărut în ultimul an. Printre aceste amenințări persistente se numără războiul din Ucraina, sabotarea deliberată a acordurilor de reducere a armelor nucleare, criza climatică și înregistrarea anului 2023 ca fiind cel mai cald din istorie, noile tehnologii de inginerie genetică, inteligența artificială și pericolul dezinformării.
Probabil că ar trebui adăugat pe lista de amenințări și ghinionul de a avea în poziții de putere planetară figuri detestabile ca Putin, Trump, Kim Jong Un, capabile în orice clipă să împingă acele Ceasului spre miezul nopții, poziția ultimă. Apocalipsa.
Rachel Bronson, președinta și directorul executiv al Bulletin of the Atomic Scientists, a avertizat: „Nu vă înșelați: resetarea ceasului la 90 de secunde înainte de miezul nopții nu indică faptul că lumea este stabilă. Dimpotrivă, este urgent ca guvernele și comunitățile din întreaga lume să acționeze.” potrivit The Independent.
Pericolul Inteligenței Artificiale
În ciuda unor știri pozitive, cum ar fi progresele în abordarea schimbărilor climatice, omenirea rămâne în fața unei crize care îi amenință viitorul. Ceasul Apocalipsei observă că îngrijorarea cu privire la inteligența artificială s-a amplificat, dar chiar și cei mai importanți experți sunt în dezacord cu privire la caracterul existențial al acestui pericol. Acesta ar deveni cu adevărat periculos doar dacă ar fi conectat la un sistem fizic sau ar obține controlul asupra armelor nucleare.
Mulți lideri mondiali recunosc necesitatea unor controale asupra inteligenței artificiale, dar atracția acesteia în război și alte pericole rămâne. Herb Lin, membru al consiliului care stabilește timpul, și cercetător la Universitatea Stanford, a notat eforturile unor țări de a lucra la guvernanța necesară pentru a limita pericolul.
Perspectiva sfârșitului lumii provoacă depresie
Bulletin of the Atomic Scientists a recunoscut că, în fața acestor amenințări, mulți oameni pot simți o senzație de neputință și depresie. Și a subliniat că aceste amenințări necesită acțiuni comune. „Fiecare persoană de pe Pământ are un interes în reducerea probabilității unei catastrofe globale,” se arată în anunțul său, subliniind astfel că liderii și națiunile trebuie să lucreze împreună pentru a controla aceste riscuri.
În ciuda gravității situației, există și potențial pentru vești bune. Progresele în abordarea schimbărilor climatice sunt semnificative, iar perspectiva dialogului serios între marile puteri, precum Statele Unite, China și Rusia, este indicată ca un prim pas crucial pentru a aborda responsabil aceste amenințări la adresa întregii planete. Totuși, când vine vorba de o poziție responsabilă a Rusiei pe acestă temă, e greu de crezut că dialogul așteptat și necesar se va înfiripa curând.
Rămânem foarte aproape de momentul final
Ceasul Apocalipsei, înființat în 1947 de către oamenii de știință care au lucrat la Proiectul Manhattan, a fost inițial conceput pentru a avertiza asupra amenințării de război nuclear. Cu trecerea timpului, acesta a fost adaptat la noile riscuri, inclusiv cele legate de schimbările climatice și avansurile în tehnologie și inteligență artificială.
Ceasul Apocalipsei a fost setat, în 2020, la 100 de secunde înainte de miezul nopții și a rămas neschimbat în următorii trei ani. În 2023, a fost mutat la 90 de secunde – unde a rămas de atunci.