Ceasurile interne ale corpului uman: Cheia întârzierii îmbătrânirii
O nouă cercetare sugerează că sincronizarea ceasurilor interne ar putea întârzia procesul de îmbătrânire. Și, sincer, nu la asta visăm cu toții?
Când vine vorba de circadianul corpului uman, lucrurile sunt mult mai complexe decât ne-am putea imagina. Un nou studiu publicat în revistele științifice Science și Cell Stem Cell dezvăluie că organismul nostru nu se bazează doar pe un singur ceas circadian, ci dispune de mai multe, care controlează ritmurile circadiene ale diferitelor părți ale corpului.
Aceste ceasuri interne funcționează cel mai eficient atunci când sunt sincronizate între ele. Iar menținerea acestei sincronizări ar putea fi cheia pentru amânarea efectelor îmbătrânirii premature în rândul oamenilor, conform noilor cercetări.
Dacă ai călătorit vreodată pe distanțe lungi sau te-ai trezit simțindu-te subodihnit datorită schimbărilor de orar impuse de trecerea la ora de vară sau de iarnă, ai conștientizat cât de important este ceasul circadian al corpului tău. Dar poate nu știai că, tehnic vorbind, dispui de mai mult de unul.
Asemenea multor alte aspecte ale corpului uman, ritmul circadian este mai complex decât pare la suprafață. Mai degrabă decât să fie controlat în întregime de creier, este coordonat de o serie de ceasuri circadiene (centrale și periferice) care lucrează împreună pentru a menține funcționarea organismului ca un mecanism bine uns.
Conform cercetărilor, alinierea ceasurilor circadiene ale corpului ar putea ajuta la combaterea efectelor îmbătrânirii premature. Două studii recente, publicate în revistele științifice Science și Cell Stem Cell, au evidențiat această teorie.
Studiul din revista Science s-a concentrat pe mușchi și efectele sincronizării ceasurilor circadiene asupra acestora. Cercetătorii au descoperit că, atunci când ceasul principal și cel al mușchilor nu sunt sincronizate, acest lucru poate duce la semne de îmbătrânire prematură și la pierderea țesutului muscular. De asemenea, s-a constatat că o practică alimentară cunoscută sub numele de alimentație restricționată în timp poate ajuta la menținerea sincronizării acestor ceasuri, reducând riscurile de deteriorare a mușchilor.
Pe de altă parte, studiul publicat în Cell Stem Cell s-a concentrat pe interacțiunile dintre ceasul circadian principal și cel asociat cu pielea. Asemănător studiului anterior, acesta a concluzionat că menținerea sincronizării este importantă pentru combaterea semnelor de îmbătrânire prematură. De asemenea, s-a constatat că, atunci când ceasurile nu sunt în armonie, ceasul principal preia reglarea pielii, dar efectuează procesele sale obișnuite într-un program „opus”.
Cercetătorii speră ca aceste descoperiri să ghideze alți experți în dezvoltarea de planuri de tratament și măsuri preventive împotriva îmbătrânirii premature în viitor. Sincronizarea ceasurilor interne ale corpului uman ar putea fi cheia pentru o viață mai sănătoasă și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.