„Ceaușescu avea demnitate, merită respect și admirație”
Cu steaguri sau portrete ale fostului președinte, zeci de nostalgici vin an de an la mormântul lui Nicolae Ceaușescu, pe 26 ianuarie, pentru a-i serba ziua de naștere. Azi s-au împlinit 105 ani de la nașterea fostului președinte al României, Nicolae Ceaușescu. Pe toți îi unesc amintirile despre perioada comunistă și gândul că „înainte era mai bine”.
„Am trăit bine”, „Ceaușescu avea demnitate”, „Merită respect și admirație”, „În regimul capitalist am ajuns slugi la străini” sunt doar câteva dintre gândurile pe care le împărtășesc cei care vin să-i cinstească memoria.
Nu este vorba doar de persoane în vârstă ci și de tineri, născuți la mult timp după 1989 și care îl cunoasc doar din relatările celor apropiați. Este cazul lui George Crăciun (26 de ani) care spune că vine aproape la fiecare două săptămâni pentru a se reculege la mormântul soților Ceaușescu.
„Vin din dragoste pentru ce-a fost, odată, România, și pentru nedreptatea din 25 decembrie 1989 când doi oameni au fost executați, în ziua de Crăciun, după o judecată de tip sovietic: legați de mâini, împușcați și aruncați în groapă, ca niște câini”, își explicătânărul atașamentul față de memoria fostului cuplu prezidențial.
Ultimele ode
Ultima serbare comunistă a zilei de naștere a lui Nicolae Ceaușescu a fost marcată prin ample ode atât în presă cât și în mediu cultural.
„Profundă dragoste și stimă, fermă angajare revoluționară.”, titra Scânteia, ziarul oficial al partidului. Pe aceeași primă pagină scriitorul Eugen Barbu scrie despre „eroul păcii” în vreme actorul Radu Beligan evoca Plenara din noiembrie 1988 de la care trecuseră două luni.
„În amintirea noastră afectivă stăruie încă ecoul acestei clipe de istorie, constituite într-un monumental document” spune actorul care păstrează încă „o impresie profundă, un ecou stimulator” degajate din tezele, ideile și orientările cuprinse în „magistrala Expunere a tovarășului Nicolae Ceaușescu, nume prin care definim această strălucitoare epocă”, sublinia actorul, la acel moment membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.
„Dintr-un pământ hrănit cu sânge
de-atîtea veacuri de eroi
dintr-un pământ hrănit cu trudă
de neamul nostru românesc
dintr-un pământ al omeniei
ca un surâs de prunc curat
a răsărit, stejar de țară
cu rădăcina-n Scornicești
El, falnicul, cutezătorul
erou român între eroi
prezentul țării, viitorul
pe care, demni, jurat-am noi;
El, făurarul fără seamăn
acestui ev înalt și dens
al cărui verb ardent ne cheamă-n
supremul lumii noastre sens.
Să ne trăiască-n veșnicie,
cât viața limbii românești,
făuritor de Românie
viteaz al gliei strămoșești.”, transmitea și poetul Petru Anghel
„Când spunem Nicolae Ceaușescu nu pronunțăm doar un nume de om politic, de ilustru conducător, de conștiință, de recunoaștere internațională, ci spunem ȚARĂ. Rod al înțelepciunii de veșnicii întregi ale unui neam.”, nota în România Liberă și Vasile Rebreanu, la acel moment directorul Editurii Dacia. „De ziua Lui e-n sărbătoare țara,
Superbele ctitorii lucesc ca un tezaur;
Prin El ne urcă-n inimi primăvara,
Prin el noi construim o epocă de aur!”, scria și poetul Ion Nichita.
Omagiu național
Nu doar jurnaliștii erau implicați în celebrarea președintelui. Conform Europa Liberă, întreprinderile Timpuri Noi și cea de utilaj chimic „Grivița roșie” au organizat întruniri politico-educative cu titlul „Nicolae Ceaușescu – personalitate proeminentă a vieții social-economice” iar administrația sectorului 2 a organizat spectacolul artistic „Marelui ctitor-Omagiu!”.
La Călărași se fac expuneri, mese rotunde, întâlniri ale activiștilor cu oamenii muncii, cu uteciști și pionieri pentru a discuta despre „Gândirea cutezătoare, militantă, activitatea creatoare, neobosită ale tovarășului Nicolae Ceaușescu în slujba intereselor supreme ale poporului român, a cauzei socialismului, prpogresului și păcii.”
Reporterii Agerpres spun că montajul literar-cinematografic „Aleasă prețuire, înaltă recunoștință ctitorului României socialiste, tovarășul Nicolae Ceaușescu” s-a bucurat de o largă audiență și mai ales filmul „Ani eroici” și recitalul de versuri dedicate personalității și activității revoluționare ale secretarului general au incitat atenția publicului.
Creativitatea copiilor era încurajată organizându-se concursul literar „Cinstim patria, partidul, conducătorul”.