Ceauşescu, marcă înregistrată! Cine deține brandul Ceaușescu
Este oficial: numele Ceaușescu este marcă înregistrată. Vă prezentăm dovezile de la OSIM, decizia judecătorească, dar și cine sunt cei care dețina marca Ceaușescu.
Ginerele şi mezinul fostului Dictator comunist și-au retras acțiunea împotriva istoricului Lavinia Betea
Mircea Oprean, fostul soţ al Zoei Ceauşescu şi mezinul familiei fostului Dictator, Valentin Ceaușescu, și-au retras acțiunea formulată la secţia a-III-a Civilă a Tribunalului Bucureşti în septembrie 2022 împotriva istoricului Lavinia Betea, autorul volumului “Ceauşescu şi epoca sa” publicat la editura Corint.
Conform minutei şedinţei de judecată, instanţa a luat act de renunţarea la cererea de chemare în judecată şi a cererii reconvenţionale şi a obligat editura Corint Books SRL să plătească chematului în garanţie Betea Lavinia suma de 500 lei, cheltuieli de judecată. Totodată, instanţa a dispus restituirea către Corint Books SRL a sumei de 605 lei reprezentând taxă judiciară de timbru. Decizia nu este însă definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la TMB în termen de 30 de zile de la comunicarea Hotărârii.
Oprean şi Valentin Ceauşescu au cerut TMB in septembrie 2022 să interzică difuzarea volumului scris de Lavinia Betea pe motiv că ar folosi ilegal marca având numele de familie al fostului Dictator. Cei doi cereau obligarea istoricului la plata unor despăgubiri de 10.000 de lei şi a altora generate de proces.
Ei au prezentat în instanţă dovada că sunt deţinătorii mărcii “CEAUSESCU” înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi au susţinut că nimeni nu poate utiliza numele fără ca ei să-şi dea acordul.
In instanţă Mircea Oprean şi Valentin Ceauşescu au prezentat un certificat de înregistrare a mărcii “CEAUSESCU, eliberat de OSIM la 17 decembrie 2007, valabil până la 31 ianuarie 2027. Din acest motiv, cei doi susţineau că nimeni nu poate utiliza numele “CEAUSESCU” în mai multe domenii înscrise în clasificarea de la Nisa, inclusiv în educaţie, instruire, divertisment, activităţi sportive şi culturale incluse în Clasificarea de la Nisa.
In afara mărcii “CEAUSESCU”, Mircea Oprean a obţinut de la OSIM la 22 septembrie 2010 şi înregistrarea mărcii “ZOIA CEAUSESCU”, care are o valabilitate la data de 16 decembrie 2029.