CEC Bank finalizează cu succes o emisiune de obligațiuni pe piețele externe
CEC Bank a finalizat o emisiune de obligațiuni în valoare de 300 de milioane de euro, pe piețele externe, reprezentând Titluri Eligibile Senior Nepreferențiale, potrivit unui comunicat făcut public de banca de economii.
Obligațiunile sunt destinate încadrării ca instrumente eligibile pentru cerințele MREL (Minim Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities).
Fitch Ratings a atribuit un rating pozitiv BB emisiunii, aliniat cu ratingul IDR al băncii.
„CEC Bank se transformă într-un jucător recunoscut pe piețele internaționale, aliniindu-se cu emitenții din aceeaşi categorie, în acord cu creşterea generală determinată de agenda actuală de transformare a Băncii. Prin această emisiune am atins mai multe repere: lichiditate prin volumul relevant, prima noastră tranşă ce beneficiază de rating şi o bază diversificată şi granulară de investitori internaționali. Suntem mândri să asistăm la apetitul crescut arătat de participanții la piață, pe care îl considerăm un simbol al încrederii şi aprecierii pentru realizările Băncii din ultimii ani. Suntem, de asemenea, recunoscători partenerilor noştri care ne-au susținut pe parcursul acestei interesante călătorii, al cărei punct terminus a fost această tranzacție de succes”, arată Ionuț Lianu, Ofițer-Şef Management Active şi Pasive, CEC Bank.
CEC Bank a emis obligațiuni senior nepreferențiale în valoare de 300 milioane de euro, cu un cupon de 5,625%, printr-un plasament internațional de referință. Aceasta este prima tranşă din cadrul Programului EMTN al băncii care beneficiază de un rating, primind BB din partea Fitch Ratings, aliniat ratingului IDR al băncii.
Instrumentele emise sunt destinate să asigure conformitatea cu cerințele de reglementare MREL (cerința minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile), şi să sprijine creşterea generală a Băncii, confirmând astfel CEC Bank drept emitent regulat pe piețele internaționale de obligațiuni senior.
De peste două ori supra-subscrise față de anunțul inițial de 300 milioane de euro, ordinele au provenit în principal de la investitori internaționali.
Cererea puternică indică faptul că, pentru investitorii din mediul internațional, Banca beneficiază de încredere şi vizibilitate sporite, în acord cu strategia sa de expansiune.
„Emitentul a atras un interes puternic din partea unei baze largi de investitori internaționali, rezultând într-un registru de ordine care a ajuns în zona de vârf la peste 800 milioane de euro, cu un impuls impresionant de la început. Această tranzacție frumoasă pavează cu siguranță calea pentru alte tranzacții de succes pe piețele de capital şi în viitor. Erste Group este onorat să facă parte din această poveste de succes în calitate de Co-Aranjor al Programului, precum şi Joint Lead Manager”, a declarat Maxim Boersig, Head of FIG Origination, Debt Capital Markets, Erste Austria.
„ING a fost onorată să sprijine CEC Bank în calitate de Co-Aranjor privind documentația şi Joint Lead Manager în această tranzacție publică de eurobond de tip MREL. Sprijinul puternic al investitorilor internaționali şi supra-subscrierea sunt o mărturie a eforturilor echipei în ceea ce priveşte sincronizarea şi marketingul. Prin plasarea acestei emisiuni de obligațiuni de tip Senior Nepreferențiale în valoare de 300 milioane de euro, cu maturitate de 5 ani şi opțiune de răscumpărare exercitabilă după 4 ani (5NC4), al cărei preț s-a stabilit cu 37,5 puncte de bază sub nivelul inițial estimat, CEC Bank şi-a întărit accesul la piețele publice de capital şi şi-a diversificat baza de finanțare”, a declarat Theophile Despres, Vice-President, ING CEEMEA DCM.
„Într-un context volatil şi în care vedem cum fundamentele macroeconomice se repoziționează cu paşi rapizi, suntem onorați că am avut oportunitatea să asistăm CEC Bank, instituție de referință în istoria financiar-bancară a României, în atragerea unei sume impresionante la un preț avantajos, atât pentru investitori cât şi pentru companie”, arată Daniela Secară, CEO BT Capital Partners.
„În calitate de consultanți juridici ai CEC Bank încă de la prima lor emisiune, suntem mândri să le fim alături pe parcursul acestei călătorii remarcabile în cadrul piețelor internaționale de capital. Transmitem felicitări echipei dedicate şi talentate a CEC Bank pentru această emisiune de obligațiuni de succes şi mulțumim intermediarilor şi consultanților acestora pentru colaborarea pentru această realizare semnificativă”, a declarat Loredana Chitu, coordonatorul practicii de piețe de capital din cadrul Dentons Bucureşti.
Obligațiunile denominate în euro au fost emise în cadrul Programului MTN actualizat al CEC Bank în valoare de 1,5 miliarde de euro, pe baza unui prospect aprobat de Commission de Surveillance de Secteur Financiere (CSSF) Luxemburg, în data de 18 noiembrie.
Obligațiunile emise de CEC Bank au fost admise la tranzacționare pe piața reglementată a Bursei de Valori din Luxemburg pe 28 noiembrie şi urmează să fie listate şi pe Bursa de Valori Bucureşti.
Erste Group Bank A.G. şi ING Bank N.V. au fost Joint Lead Managers şi Co-Aranjori, iar BT Capital Partners a acționat ca şi Co-Manager. CEC Bank a fost asistată juridic de Dentons, în timp ce Clifford Chance a oferit consultanță juridică intermediarilor prin birourile lor din București şi Frankfurt.