Cei care investesc în criptomonede și au venituri de peste 27.600 lei pe an ar trebui să plătească impozit și asigurări sociale și de sănătate
Persoanele fizice din România care obţin venituri din tranzacţiile cu criptomonede şi depăşesc 12 salarii minime brute pe ţară trebuie să plătească impozit pe venituri din alte surse şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), fiecare în cotă de 10%, precizează consultanţii Accace România.
„La nivel global, piaţa criptomonedelor este în plin proces de dezvoltare, alături de numărul utilizatorilor, trend care tinde şi mai mult spre o extindere a ariei de utilizare a acestor monede virtuale. În România, începând cu anul 2019, au fost introduse în Codul Fiscal noi reglementări privind impozitarea veniturilor obţinute ca urmare a tranzacţionării criptomonedelor. Astfel, persoanele fizice care obţin acest tip de venituri au obligaţia de a declara şi de a plăti impozit pe veniturile din alte surse şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), fiecare în cotă de 10%, iar contribuţia de asigurări sociale (CAS) nu se datorează. Declararea veniturilor se efectuează prin depunerea anuală a Declaraţiei Unice, începând cu veniturile obţinute în anul 2019. Cota de 10% reprezentând impozit pe venit se aplică asupra câştigului obţinut de individ, respectiv diferenţa pozitivă dintre preţul de vânzare şi costul de achiziţie, inclusiv costurile alocabile tranzacţionării de monede virtuale”, se arată într-un comunicat al Accace România.
Contribuție de 10% pentru încasări de cel puțin 12 salarii minime
Potrivit legislaţiei în vigoare, contribuţia CASS se va datora în situaţia în care totalul veniturilor obţinute la nivelul unui an fiscal este de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară (în 2021, plafonul este de 27.600 lei), contribuţia de 10% fiind plafonată la această valoare.
Specialiştii precizează că excepţie de la impozitarea criptomonedelor o au câştigurile de maximum 200 lei/tranzacţie, condiţia fiind ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească 600 de lei.
În acelaşi context, Codul Fiscal arată că o entitate de tip PFA va impozita veniturile obţinute din tranzacţiile cu criptomonede prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual, unde acesta se determină ca diferenţă dintre venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente, unde venitul brut reprezintă sumele încasate efectiv la nivelul entităţii.