Cei cu afecțiuni respiratorii trebuie să fie atenți: Praf saharian în România
Meteorologii avertizează că în weekend praful saharian ajunge în România, odată cu pătrunderea masei de aer cald din sudul continentului.
Transportul de praf saharian va afecta țările din vestul, sudul, centrul şi estul Europei, inclusiv România, potrivit observatornews.ro. Fenomenul, care în ultimii ani nu reprezintă ceva inedit pentru români, e favorizat de pătrunderea mesei de aer cald din sudul continentului.
Specialiștii susțin că în cazul în care va ploua, este foarte probabil ca particulele de praf să se depună la sol. Medicii ne recomandă ca în timpul acestui fenomen neplăcut să evităm să ieşim din casă şi să nu deschidem ferestrele. Mai ales cei cu afecţiuni respiratorii trebuie să fie foarte atenţi.
Nisipul Saharei se află la discreţia vântului
Particulele fine de praf şi nisip sunt venite tocmai din deşertul saharian. Furtunile de nisip şi praf venite din deşertul Sahara sunt cunoscute pe plan local ca “simoom” sau “simoon”.
Specialiştii subliniază că numărul furtunilor de praf sahariene a crescut de aproximativ 10 ori în jumătate de secol, din 1950.
Spre exemplu, dacă în Mauritania erau doar 2 furtuni pe an la începutul anilor 60, astăzi numărul lor este de aproximativ 80 pe an. Furtunile de nisip din Sahara sunt atât de ameninţătoare încât au fost numite „diavoli de praf”, sau “diavolii din nisip”.
Nisipul Saharei se află la discreţia vântului. Acolo unde acesta suflă dintr-o singură direcţie, nisipul e adunat în movile de peste un metru înălţime, alcătuind dunele. Iar acolo unde vârtejurile schimbă mereu direcţia vântului, dunele se aduna în ceea ce a fost numit “o reţea complexă de forme”.