Cel mai folosit analgezic și efectele lui nebănuite

Publicat: 24 iul. 2024, 17:53, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cel mai folosit analgezic și efectele lui nebănuite
analgezic paracetamol situații de risc

Cel mai folosit analgezic la nivel global este  paracetamolul, care potrivit unor studii, poate să ne influențeze deciziile în situații de risc.

Cu toții luăm paracetamol la un moment dat, fie pentru o migrenă temporară, pentru a atenua simptomele gripei, fie pentru că am petrecut  ”prea tare” cu o seară înainte.

Paracetamolul este cel mai utilizat analgezic, la nivel global. De exemplu, în Statele Unite, una din patru persoane îl consumă cel puțin o dată pe săptămână, transmite Science Alert. Dar folosirea acestui analgezic ar putea avea consecințe asupra psihicului nostru, avertizează oamenii de știință.

Acetaminofenul sau paracetamolul reduce durerea, dar ar putea influența și relația noastră cu riscul, până la punctul de a ne face să adoptăm cu ușurință comportamente periculoase. Este concluzia unei serii de studii realizate în 2020, ale căror rezultate tocmai au fost publicate în revista Social Cognitive and Affective Neuroscience.

În aceste studii au fost incluși 500 de studenți, care au fost încurajați să ”umfle” un balon pe ecranul unui computer, primind ca recompensă o monedă digitală. Dacă balonul s-ar sparge, atunci subiectul este pierzător.

Rezultatele au arătat că studenții care, înainte de experiment, au luat o doză unică de 1.000 mg de acetaminofen (doza maximă recomandată unui adult) acceptau mai multe riscuri, comparativ cu cei care au primit placebo.

”Pe măsură ce balonul  crește în dimensiune, credem că ei simt mai puțin teama și emoția negativă  legate de mărimea balonului și de posibilitatea de a  se sparge”, spune Baldwin Way, neurocercetător la Universitatea de stat din Ohio.

În consecință, cei care au luat paracetamol pierd adesea ceea ce au obținut din cauza creșterii acestui risc. Un alt experiment, realizat de aceeași echipă, conduce la aceeași concluzie.  De data aceasta,  experimentul a fost realizat prin chestionare bazate pe situații ipotetice, cu asumarea de riscuri: de la dublarea pariului la cazinou până la conducerea fără centură de siguranță,

Dovezi îngrijorătoare

Rezultatele obținute prin aceste experimente aduc un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că acetaminofenul face mai mult decât să ne reducă percepția asupra durerii.  El ar influența, de asemenea,  empatia, precum și capacitatea emoțională a oamenilor de a percepe și evalua riscurile. Sunt  efecte îngrijorătoare, la volan de exemplu, cu atât mai mult dacă ținem cont de proporția mare a persoanelor care îl consumă în mod regulat.

„ Cu adevărat avem nevoie de mai multe cercetări privind efectele acetaminofenului și ale altor medicamente eliberate fără prescripție medicală asupra opțiunilor și riscurilor pe care ni le asumăm”, insistă Baldwin Way. El subliniază, însă, că acestea sunt rezultate care sugerează o legătură, nimic mai mult.

Organizația Mondială a Sănătății include paracetamolul în categoria analgezicelor esențiale, la nivel global.