Cel mai grav cancer, cel pancreatic, diagnosticat cu un test simplu
Din Australia vine o știre care reprezintă o speranță legată de o problemă gravă de sănătate: un test pentru depistarea în faze incipiente a cancerului pancreatic.
Cerceătorii de la Walter and Eliza Institute (WEHI) din Australia sunt de părere că au găsit, în sfârșit, un mijloc de a depista cancerul pancreatic în stadiu preococe și, astfel, să fie evitate numeroase decese.
”Am identificat 13 proteine capabile să distingă stadiile precoce și cele tardive, în adenocarcinomul pancreatic (PDAC), cea mai frecventă formă de cancer pancreatic, care tinde să devină cancerul generației noastre”, a transmis doctorul Belinda Lee, oncolog la WEHI într-un comunicat de presă.
Pentru această cercetare s-a folosit o importantă baze de date, care urmărește parcursul terapeutic al 4.000 de pacienți afectați de cancer pancreatic din Australia, Noua Zeelandă și Singapore. Astfel, cercetătorii australieni au identificat aceste proteine, rezultatele acestui studiu fiind publicate în revista Communications medicine.
Grav și silențios
Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai grave. Este dificil de depistat în fază incipiente, deoarece evoluează silențios, mai ales în cazul persoanele în vârstă. De cele mai multe ori, boala este depistată când s-a extins la alte organe. Rata de supraviețuire la cinci ani este de cel mult 11%.
În prezent, sunt multe teste de sânge destinate detectării multor boli, inclusiv a cancerului. Totuși, știința nu a reușit până acum să identifice markerii sanguini care să permită afirmarea, în mod formal, că un pacient ar putea fi afectat de cancerul pancreatic. Tocmai de aceea reușita cercetătorilor australieni este considerată un pas enorm în detectarea în stadiu precoce a cancerului pancreatic.