Unde va fi cel mai mare parc acvatic din România. Pont: nu în zona București-Ilfov, nici la Cluj. Nici la Iași. Vezi unde

Publicat: 12 apr. 2025, 09:29, de Evelin Ceciu, în ACTUALITATE , ? cititori
Unde va fi cel mai mare parc acvatic din România. Pont: nu în zona București-Ilfov, nici la Cluj. Nici la Iași. Vezi unde
Cel mai mare parc din România este în stadiu de proiect. Până atunci însă, să ne clătim ochii pe o imagine din parcul acvatic al Barcelonei / Foto: barcelonaconnect.com

Cel mai mare parc acvatic din România va fi în cartierul Vădeni, din Târgu Jiu. Locul se află în apropierea casei în care  s-a născut Ecaterina Teodoroiu, supranumită „Eroina de la Jiu”.

În acest moment, în zonă mai este un hotel de 4 stele. Viitorul cel mai mare parc acvatic din România se va integra în infrastructura turistică existentă.

Cel mai mare parc acvatic din România va face parte dintr-un proiect național, finanțat prin Planul de Tranziție Justă. Este un program european care sprijină dezvoltarea regiunilor economice aflate în tranziție. Este vizată promovarea unei creșteri durabile, echilibrate.

Valoarea totală a contractului pentru construirea acestui parc acvatic este de aproximativ 47,7 milioane de lei, informează gds.ro. Suma va asigura atât realizarea infrastructurii necesare, cât și dezvoltarea unor facilități inovative, destinate

• recreerii,

• educației,

• cercetării.

Un aspect remarcabil al proiectului este includerea în designul general a unui „Centru Expozițional Regional de Promovare a Diversității Acvatice”. Structura va deveni un loc de referință pentru studii și activități educaționale legate de biodiversitatea acvatică, în special cea marină.

Suprafață uriașă

În zona Vădeni, pe o suprafață vastă, vor fi construite acvarii de mari dimensiuni. Vor găzdui o diversitate impresionantă de specii marine, inclusiv vegetație acvatică specifică fiecărui tip de ecosistem.

Acvariile vor oferi o oportunitate unică pentru vizitatori de a învăța despre biodiversitatea marină, într-un cadru interactiv și educativ.

Unul dintre obiectivele principale ale parcului acvatic este introducerea unor specii rare de pești și a unor animale marine. Elevii și cercetătorii vor putea studia aceste specii într-un mediu controlat și accesibil. Cercetările științifice se vor desfășura în paralel cu activități educaționale pentru tineri, studenți și profesioniști din domeniul științelor marine.

Se estimează că acest parc acvatic va deveni rapid o destinație turistică de prim rang. Proiectul își propune să atragă vizitatori nu doar din țară, dar și din străinătate. Acesta va contribui semnificativ la dezvoltarea turismului în municipiul Târgu Jiu, pe lângă operele lui Brâncuși.

Investiții în noi hoteluri

Pe lângă parcul acvatic, fondurile alocate prin Planul de Tranziție Justă vor fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii din sectorul turistic. Astfel, în municipiul Târgu Jiu vor fi construite noi unități de cazare și alimentație publică. Se va diversifica astfel oferta turistică din zonă.

Printre dotările incluse în aceste proiecte se numără facilități de tip SpA.

Crearea unui parc acvatic de dimensiuni mari, cu specii rare de pești și vegetație acvatică, alături de noi unități de cazare și restaurante, va transforma municipiul Târgu Jiu într-o destinație turistică de top, atrăgând vizitatori din toate colțurile lumii și contribuind la dezvoltarea economică a regiunii Oltenia, precizează în încheiere sursa citată.

Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” se află în Vădeni, cartierul din Târgu Jiu în care se va construi cel mai mare parc acvatic din România / Foto: Vasile Ghimpu (stânga), Constantin Otiliu (uniformă), MNIR (portret)

Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” se află în Vădeni, cartierul din Târgu Jiu în care se va construi cel mai mare parc acvatic din România / Foto: Vasile Ghimpu (stânga), Constantin Otiliu (uniformă), MNIR (portret)