Cel mai mare spital din ultimul deceniu a fost construit de sectorul privat
Enayati Medical City este a patra unitate spitalicească construită de la zero, în București, în ultimii 30 de ani. În doar doi ani de zile, antreprenorul dr. Wargha Enayati a investit 60 de milioane de euro pentru a ridica un „oraș-spital” cu o suprafață uriașă de 35.000 de metri pătrați.
Enayati Medical City, de pe Șoșeaua Gh. I. Sișești, nr. 8A, sector 1, este un ansamblu de spitale cu o capacitate totală de 300 de paturi. Acesta cuprinde:
- un spital de oncologie și recuperare cu șase săli de operație și 100 de paturi dintre care 18 ATI și chimioterapie (operat de Spitalul Monza), buncăre pentru radioterapie, PETCT și medicină nucleară (operate de spitalul Neolife).
- un spital de recuperare și geriatrie cu secții de recuperare de scurtă durată, recuperare de lungă durată, boli neurodegenerative și paliative cu 150 de paturi.
- un centru rezidențial pentru vârstnici cu apartamente și camere destinate asigurării unui trăi demn seniorilor noștri, cu 50 de locuri și centru de zi pentru seniori cu activități recreative.
- cea mai mare policlinică cu 60 de cabinete în care vor funcționa furnizori diferiți de servicii medicale (Concierge Medical by Intermedicas, Dr Leventer, Dr Leahu, Secom, Clarfon, Senior City, Synevo) și va acoperi toate aria de specialități medicale, de la recoltare la recuperare cardio și neuro.
- un centru de wellness cu fizio-kinetoterapie, dotat cu o piscină, sala de fitness și toate funcțiunile de ultima generație.
De altfel, în Enayati Medical City sunt incluse săli de conferință (200 locuri), spații de relaxare, parcare supra și subterană (170 locuri), grădini suspendate, restaurant, cafenea, magazine, farmacii, birouri ș.a.
În ultimii 30 de ani, în București, au fost mai fost construite încă trei spitale greenfield (cu alte cuvinte, de la zero), în afară de Enayati Medical City: spitalul Euroclinic, construit în 2005 și achiziționat în 2010 de Rețeaua Regina Maria cu o suprafață de 4.000 metri pătrați, spitalul Monza Centru Cardiovascular cu o suprafață de 18.000 metri pătrați, spitalul de copii „Victor Gomoiu” cu o suprafață de 19300 metri pătrați.
Ce s-a întâmplat cu cele opt spitale regionale promise de stat
Partidul Social Democrat (PSD) a promis în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2016 că vor fi construite opt spitale regionale. La câțiva ani de atunci, viitoarele spitale au rămas încă la stadiul de plan.
Conform Digi24, pentru spitalele din Iaşi, Cluj şi Craiova au fost încheiate studiile de fezabilitate şi au fost întocmite anumite acte necesare, iar pentru spitalele din Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Brăila-Galaţi şi Constanţa au fost alocate spaţiile de construcţie.
În septembrie 2020, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, și președintele țării au vizitat terenul pe care va fi ridicat Spitalul Regional Iași care, la acel moment, se afla în fază de proiect.
Potrivit G4Media.ro, termenul oficial pentru inaugurarea spitalelor regionale din Cluj, Craiova și Iași ar fi anul 2026.