Cel mai rapid exit al elvețienilor din România: Operațiunea Podari a durat doar un an și câteva luni
Una dintre cele mai mari investiții cu acționariat elvețian din România, fabrica de bioetanol de la Podari din județul Olt, va fi închisă. Anunțul vine la aproape un an și jumătate de la momentul inaugurării, o premieră pentru piața locală.
Elvețienii de la Clariant renunță la o investiție de peste 100 milioane de euro, din care circa 40 milioane euro au reprezentat fonduri europene pentru cercetare și inovare. Putem spune practic că experimentul de la Podari, unde a fost construită prima unitate comercială care a folosit tehnologia sunliquid ®, s-a dovedit că nu este viabil și încă foarte repede. Iar ceea ce s-a vrut un mare proiect, se dovedește în final un eșec imens, acum fiind luată în calcul inclusiv dezmembrarea activelor.
Compania elvețiană Clariant a decis în 2017, după dezvoltarea tehnologiei sunliquid ®, de a-și înființa propria fabrică comercială la Podari, care a început să producă bioetanol în al doilea trimestru al anului 2022. Un an mai târziu, Clariant a început o evaluare strategică a opțiunilor pentru uzină, după ce a devenit clar că unitatea nu a atins parametrii operaționali vizați de Clariant, motiv pentru care s–a decis oprirea activității.
Afacerile elvețienilor în România
Fabrica de la Podari nu este singura investiție nereușită a elvețienilor în România. Un alt eșec răsunător al elvețienilor a fost Tnuva, producătorul din industria lactatelor, la care s-a renunțat. Probleme sunt și la combinatul de îngrășăminte chimice Azomureș (deținut de Ameropa), care mai mult este închis decât funcționează.
Cele mai mari companii cu acționariat elvețian din România la acest moment sunt Holcim (producător de ciment, betoane, agregate şi lianţi hidraulici), Swisspor – producţie şi comercializare materiale pentru construcţii, SIKA România – produse chimice pentru industrie şi construcţii și ABB – echipamente energetice şi de automatizări.