Cel mai scump condiment din lume se cultivă și în România
Șofranul, cel mai scump condiment din lume, era aproape necunoscut românilor, până nu demult. În ultimii ani, însă, șofranul s-a „împrietenit”, cât de cât, cu bucătăria autohtonă, cu producătorii de remedii naturale și chiar cu noua generație de fermieri.
La Berzovia, în Caraș Severin, am găsit un cultivator de șofran, Vincent Dubuisson, un belgian căsătorit cu o româncă și stabilit în zonă. Vincent, căruia toată lumea îi spune acum Vincențiu, a stat de vorbă cu Puterea.ro și ne-a dezvăluit puțin despre ceea ce înseamnă a cultiva șofranul/„aurul roșu” într-o țară ca România, unde nu există o tradiție în acest sens. Cu o investiție inițială de circa 17.000 de euro, cultura de șofran de la Berzovia a pornit în 2013, dar comercializarea a început cam din 2016.
Șofranul este neperisabil
„Am căutat o cultură neperisabilă, pentru care costurile de transport sunt neglijabile prin comparație cu alte mărfuri, dar și costul de depozitare e la fel de mic. Nu ai o problemă cu șofranul dacă, să zicem, nu-l vinzi timp de trei ani. De obicei, nu e cazul să îl ții atât. Mai mult, șofranul nu are nevoie de un sistem de irigații, e o cultură cu vegetație inversă față de restul culturilor și atunci am zis că merită investiția!”, a declarat Vincențiu pentru Puterea.ro. Fermierul și soția sa au început cu 200 mp, iar azi au ajuns să cultive aurul roșu pe 7.000 mp. „Dorim să ne extindem la 2-3 hectare. Deocamdată avem mari probleme cu recoltarea. Șofranul se culege manual, numai 30 de zile, îți trebuie lucrători conștiincioși. Nu poți aduce muncitori din afara țării, fiindcă ai nevoie de ei doar o lună de zile. Nu e ca la HoReCa, unde îi poți angaja pe șase luni. De aceea suntem un pic blocați cu extinderea culturii, dar ne descurcăm.”, spune Vincențiu.
Șofranul de Berzovia are căutare în Belgia și Elveția
Șofranul se cultivă prin iulie-august, dar înflorește în octombrie, când se și recoltează zilnic, timp de o lună, între orele 6.00 și 13.00-14.00, cât florile sunt deschise. Toată cultura de șofran se face manual. Nu se poate automatiza nimic, de la plantarea și plivirea de buruieni, la culegerea florilor cu delicatețe, totul e manual. Pentru a obține un gram din prețioasa plantă este nevoie de 150-200 de flori, iar din fiecare floare se aleg doar staminele. De pe cele 70 de arii, Vincențiu obține între 2,5 și 3 kg de șofran. „Producția variază de la un an la altul. Anul acesta șofranul a întârziat un pic să răsară, probabil din cauza băltirii apei în sol. Majoritatea producției o vindem în Belgia și Elveția, dar trimitem șofran și pentru două restaurante din București. În România, nu prea există o tradiție a utilizării acestui condiment în gastronomie. Am vizitat vreo 60 de restaurante din București cu gastronomie rafinată până am reușit să găsim doritori”, povestește Vincențiu.
1 g de șofran ajunge la 100 de farfurii
Șofranul de Berzovia este așadar căutat în Belgia și Elveția. Întotdeauna înainte de a vinde producția, șofranul lui Vincențiu este supus unor analize de laborator pentru a i se stabili calitatea. „Dacă vinzi șofranul angro (dai, să zicem, jumătate de kilogram odată) atunci costă între 13 și16 euro/g, dacă se vinde en detail, deci cantități mici, atunci se vinde între 21 și 23 de euro/g. Toată lumea spune că șofranul e scump precum aurul. Dacă te gândești că un gram de șofran ajunge la 100 de farfurii cu mâncare, atunci aș spune că e chiar ieftin prețul său. Șofranul nu se folosește în cantități mari, este suficient un g pentru a avea un preparat gastronomic de calitate”, susține producătorul.
Șofranul e un condiment cu valoare terapeutică
În România, oamenii s-au acomodat greu cu utilizarea șofranului în bucătărie, dar românii au învățat că aurul roșu are și efecte terapeutice demne de luat în seamă. Este bun la prepararea infuziilor și extractelor. Datorită nivelului ridicat de antioxidanți specifici – corcin, pirocrocin, crocetină, șofranul este indicat pentru a combate stresul oxidativ și radicalii liberi, este util în combaterea depresiei, contribuie la îmbunătățirea memoriei și la combaterea maladiei Alzheimer, reduce inflamația și ajută inclusiv la pierderea în greutate. „Au început să fie tot mai mulți cultivatori de șofran în România, eu nu-i cunosc pe toți. Știu că este un spaniol la Gorj și un român la Dolj, care au culturi de șofran, dar sunt mult mai mulți cultivatori. Eu vând și bulbi pentru cei interesați să cultive șofran ca mici producători sau doar pentru consumul propriu. Recomand, de obicei, bulbii medii care costă în jur de 0,30 eurocenți/bucata și au 3 ani, fiindcă intră mai repede pe rod. Bulbii mici, care au doi ani, costă cam 0,15 eurocenți, cei mari, care au cinci ani costă 0,80-0,90 eurocenți. Aceștia se plantează la 15 cm în pământ, pentru a-i feri de îngheț iarna”, ne mai explică producătorul de șofran din Berzovia.