Cel mai vechi vin, încă păstrat, din lume are 2.000 de ani
În timp ce excavau un mormânt, în Spania, arheologii au făcut o descoperire absolut senzațională. E vorba despre o urnă funerară plină cu vin. Ceea ce este senzațional este faptul că vinul a rămas în starea lichidă! Doar că era amestecat cu cenușa unui bărbat…
Descoperit în Carmona, în regiunea de sud a Andaluziei, se crede că este cel mai vechi vin găsit vreodată și care s-a păstrat sub formă lichidă.
Analiza lichidului din interiorul urnei a concluzionat că era vin alb, în ciuda culorii închise pe care o are acum, deoarece nu conținea polifenolii găsiți în cojile de struguri folosite la producerea vinului roșu.
Într-un raport publicat despre descoperire, oamenii de știință au adăugat că lichidul este similar cu vinurile Fino, produse până astăzi în aceeași regiune.
Juan Manuel Román, un arheolog și coautor al raportului privind vinul publicat în Journal of Archaeological Science a spus: „A fost foarte surprinzător pentru că atunci când am găsit urnele în timpul unei săpături, am considerat de la sine înțeles că acestea conțineau oase și bunuri, dar nu ne-am imaginat niciodată că ar putea fi lichid înăuntru.”
Se crede că rămășițele incinerate găsite în vin aparțin unui bărbat de aproximativ 45 de ani, potrivit analizelor de specialitate. Și un inel de aur a fost găsit în lichidul roșcat închis cu care urna a fost umplută până la refuz.
Mausoleul roman din Carmona a fost descoperit în 2019, în timpul renovării unei case, și conținea urne funerare alături de rămășițele unui bărbat și ale unei femei.
Folosirea vinului era un obicei comun la înmormântările romane antice, experții sugerând că vinul ar fi făcut parte dintr-un ritual pentru a ajuta defunctul să treacă în viața de apoi. Cu toate acestea, practica amestecării cenușii rezultate din incinerare cu vinul nu era cunoscută până acum arheologilor.