Cele 4 asigurări care pot face o mare diferenţă în viaţa noastră
Nu putem ști dinainte ce se va întâmpla, dar avem posibilitatea de a învăța cum să ne protejăm. Avem la dispoziție, în prezent, o mulțime de produse create special pentru protecția noastră și a familiei. Cel mai important lucru este să ne documentăm corect, pentru a putea investi în cele care ne acoperă nevoile.
Asigurarea potrivită este singurul lucru ce are puterea de a ameliora un eveniment neplăcut. Putem găsi pe piață o poliță care să acopere aproape orice, dar unele sunt mai importante decât altele, în funcție de nevoile fiecăruia.
Iată către ce asigurări trebuie să ne orientăm, atunci când vrem să ne protejăm viitorul: asigurare de viață, asigurare medicală, asigurare locuinta[1] [2] și asigurare auto.
1. Asigurarea de viață
Încheierea unei asigurări de viață este, de fapt, un gest de responsabilitate față de membrii familiei noastre. Acest tip de asigurare include un beneficiu de deces și, de asemenea, o componentă de valoare în numerar. Cel mai accesibil tip de asigurare de viață, o poliță pe termen prestabilit, poate funcționa pentru a acoperi anii în care un împrumut ipotecar este restant sau anii de studii ai copiilor.
Mărimea sumei asigurate stabilește și valoarea primelor, iar acest lucru este relevant din mai multe puncte de vedere. Deși mulți sunt tentați să plăteasca prime cât mai mici, acest lucru nu se dovedeşte a fi de ajutor pe termen lung. Pentru ca suma asigurată să fie semnificativă, specialiștii recomandă stabilirea unei valori care să îți înlocuiască venitul timp de cel puțin cinci până la șapte ani.
2. Asigurarea medicală
Deşi majoritatea românilor beneficiază de o asigurare socială de sănătate, îndată ce întâmpină probleme medicale, descoperă că aceasta nu este suficientă. Sistemul medical din ţara noastră este supraaglomerat, motiv pentru care timpii de aşteptare sunt mult mai mari decât situaţia permite. Astfel, tot mai mulţi români optează anual pentru emiterea unei asigurări private de sănătate, fie plătindu-şi singuri poliţa, fie primind-o drept beneficiu din partea angajatorului. Pe baza acesteia, asiguratul are acces la un consult medical sau chiar la o intervenţie medicală la o clinică privată, fără a plăti contravaloarea serviciilor medicale, acestea fiind incluse în poliţa sa de asigurare medicală privată.
3. Asigurarea locuinţei
Dincolo de asigurarea PAD pe care, de câţiva ani, fiecare proprietar de locuinţă trebuie să o achite anual, există şi asigurările private facultative. Acestea acoperă o gamă mai vastă de riscuri, multe dintre ele nefiind incluse în poliţa PAD. Câteva dintre riscurile acoperite sunt: incendiile, trăsnetele, exploziile, furtunile, vijeliile, ploile torenţiale, ploile înghețate, căderile de grindină, avalanșele de zăpadă, daunele provocate de greutatea zăpezii, respectiv a gheţii, căderea accidentală a corpurilor sau aluviunile produse de inundații. Fiecare companie de asigurări oferă mai multe astfel de produse, fiecare având particularităţile sale. Unul dintre cele mai importante detalii constă în faptul că anumite poliţe includ şi bunurile din locuinţă, în caz de daună, iar altele nu.
4. Asigurarea auto
Toți posesorii unui autoturism trebuie să dețină o asigurare RCA valabilă. Rolul acesteia este de a proteja, în caz de incident, ambele părți implicate. Însă, pe lângă RCA, există și alte asigurări importante, dar opționale. Cea mai importantă asigurare opţională este asigurarea CASCO. Acest tip de asigurare este deosebit de util, deoarece daunele vor fi plătite, indiferent dacă au fost cauzate de vinovăția ta sau a altcuiva. Riscurile acoperite de asigurarea CASCO sunt: furtul (parţial sau total), furtuna şi grindina, vandalismul şi avariile parțiale sau totale (ciocniri, loviri, zgârieturi).
Nu trebuie uitate nici asigurările medicale de călătorie, cu ajutorul cărora scăpăm de grija cheltuielilor, de multe ori, exorbitante, pentru orice situaţie medicală neprevăzută, indiferent în ce colţ de lume ne aflăm. Asigurările au costuri suportabile şi reprezintă singura modalitate de a ne proteja de urmările unor situații neprevăzute.