Cele mai accesibile credite ipotecare din ultimele decenii! Rata medie a unui credit ipotecar a ajuns la 43% din salariul mediu la nivel naţional

Publicat: 21 feb. 2025, 06:43, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Cele mai accesibile credite ipotecare din ultimele decenii! Rata medie a unui credit ipotecar a ajuns la 43% din salariul mediu la nivel naţional
Cele mai accesibile credite ipotecare din ultimele decenii! Rata medie a unui credit ipotecar a ajuns la 43% din salariul mediu la nivel naţional

Rata medie a unui credit ipotecar contractat pe o durată de 25 de ani pentru cumpărarea unui apartament nou, cu două camere (50 de metri pătrați utili), în București, a ajuns la începutul lui 2025 la o pondere de 43% din salariul mediu la nivel național, potrivit indicelui Ipotecare.ro de accesibilitate a contractării unei finanțări ipotecare, aceasta fiind cea mai redusă valoare înregistrată în ultimele decenii.

Cele mai accesibile credite ipotecare

Un nivel apropiat al indicatorului rată / salariu a fost înregistrat în 2022, când rata medie a unui credit ipotecar acordat în București reprezenta 44% din salariul mediu la nivel național.

  • Dobânda medie a unui credit ipotecar acordat în București în luna ianuarie a acestui an a fost de 5,79%, potrivit calculelor SVN Romania | Credit & Financial Solutions
  • În 2024 au fost acordate în total, la nivel național, credite ipotecare în valoare de 9,2 miliarde de euro, în creștere cu 42% comparativ cu anul 2023. Acest volum include însă și refinanțările, conversiile, transferurile și restructurările.
  • Numărul caselor și apartamentelor vândute la nivel național în 2024 a crescut cu 6,6% față de 2023, potrivit statisticilor ANCPI

În calcularea raportului rată / salariu a luat în calcul un preț mediu de 90.000 de euro, respectiv 1.800 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 11,8% față de ianuarie 2024.

Dobânda medie pentru creditele ipotecare acordate în luna ianuarie a acestui an în București a fost de 5,79%, potrivit calculelor companiei de consultanță financiară SVN Credit Romania, rezultând astfel o rată lunară cu o valoare echivalentă a 481 de euro.

În același timp, pentru luna ianuarie a fost luat în calcul un salariu mediu de 1.111 euro la nivel național – comparativ, salariul mediu înregistrat în luna decembrie 2024 a fost de 1.134 de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Cele mai accesibile credite ipotecare din ultimele decenii

Ultima dată când raportul rată / salariu a avut o valoare similară a fost la începutul lui 2022, când rata medie a unui credit ipotecar deținea un procent de 44% din salariul mediu net la nivel național, potrivit calculelor Ipotecare.ro.

Dobânda medie a unui credit ipotecar în ianuarie 2022 era însă de 3,85%, minimul pieței din ultimele decenii, rezultând astfel o rată medie lunară de 331 de euro pentru un apartament cu o valoare de 75.000 de euro.

Pe de altă parte, salariul mediu la nivel național era de 749 de euro în ianuarie 2022, cu circa 48% mai redus față de nivelul actual.

După doi ani foarte capricioși, care au adus o majorare semnificativă a costurilor creditelor ipotecare, 2024 a fost sinonim cu o reducere importantă a costurilor creditelor, ca urmare a reducerii dobânzilor creditelor ipotecare, în special pe segmentul celor fixe. În același timp, salariul mediu a continuat să crească cu un procent superior ratei inflației, depășind 1.100 de euro la nivel național și contribuind astfel la îmbunătățirea accesibilității unui credit ipotecar. Deși sunt importante, dobânzile nu ar trebui să fie singurul element luat în calcul, cel puțin la fel de important fiind și raportul rată/salariu. 2025 a început astfel într-un context mai bun comparativ cu anii anteriori și estimăm că acest an va aduce o creștere notabilă a cererii pe piața ipotecară”, a comentat Cătălin Marin, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

Accesibilitatea contractării unui credit ipotecar este astăzi de peste cinci ori mai bună comparativ cu începutul lui 2008, când rata medie a unui credit necesar pentru cumpărarea unei locuințe cu două camere în București era de aproximativ 2,3 ori mai mare comparativ cu salariul mediu net la nivel național.

Trebuie avut de asemenea în vedere faptul că veniturile medii înregistrate în București sunt cu aproximativ 25% mai mari comparativ cu media națională, ceea ce face ca raportul rată/salariu să aibă în realitate o valoare mai redusă.