Cele mai bogate familii regale din Europa. Ce monarh are cea mai mare avere în 2021
Cele mai bogate familii regale din Europa nu sunt neaparat și cele mai cunoscute. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, de exemplu, este de departe cea mai celebră, dar nu și cea mai bogată.
Regina Elisabeta a II-a are o valoare netă cuprinsă între 500 și 600 de milioane de dolari, dar nu este cel mai bogat monarh din Europa. Unele dintre familiile regale europene au raportat o valoare netă de ordinul miliardelor.
Cele mai bogate zece familii regale din Europa, după valoarea lor netă
10. Regele Philippe, Belgia
Valoare netă: 14 milioane de dolari
Există puține date privind averea regelui Philippe, dar în 2013, monarhia a anunțat că are o valorează netă de aproximativ 14 milioane de dolari.
Suveranul Belgiei nu are proprietăți personale, toate sunt deținute fie de stat, fie de Royal Trust, o instituție publică independentă și autonomă din punct de vedere financiar. Proprietățile Trust nu pot fi vândute niciodată.
9. Regele Felipe al VI-lea, Spania
Valoare netă: 20 de milioane de dolari
Regele Spaniei și-a redus salariul cu 20% la 267.447 dolari în 2015. Pe lângă acești bani, familia regală spaniolă are opt palate regale, cinci reședințe regale și zece biserici și mănăstiri.
În 2015, stilul lor de viață regal a costat Spania 8,9 milioane de dolari.
8. Regele Harald V, Norvegia
Valoare netă: 30 de milioane de dolari
Regele Harald al V-lea nu plătește impozite pe averea sa și a cheltuit o parte din averea respectivă cumpărând un iaht regal.
Monarhia norvegiană ar fi costat statului 72 de milioane de dolari pe an.
În 2017, guvernul norvegian a alocat aproximativ 32.214.394 dolari casei regale și 14.88.900 dolari regelui și reginei pentru cheltuieli personale, scrie Business Insider.
7. Regina Margrethe II, Danemarca
Valoare netă: 40 milioane dolari
Regina Margrethe II este monarhul Danemarcii din 1972. Guvernul acordă familiei regale 12,8 milioane de dolari pe an, bani din care sunt acoperite activitățile reginei, operațiunile gospodăriei regale și cheltuielile private.
6. Regele Carl Gustaf al XVI-lea, Suedia
Valoare netă: 70 milioane dolari
Regele Carl al XVI-lea Gustaf a primit 7,6 milioane de dolari pentru îndatoriri oficiale în 2015, iar administrația Palatului a primit aproape 7,4 milioane de dolari de la stat în același an.
Valoarea netă a familiei regale include proprietatea privată a Palatului Solliden, o casă de vară din țările baltice.
5. Regina Beatrix, Olanda
Valoare netă: 200 milioane dolari
Chiar dacă regina Beatrix a abdicat în 2013, rămâne cea mai proeminentă figură a regalității olandeze și este considerată în continuare capul familiei regale.
Actualului rege al Olandei, regele Willem-Alexander, i s-a alocat un buget de 47 de milioane de dolari, care acoperă vizitele oficiale și turneele în străinătate. De asemenea, are o avere personală constând în proprietăți imobiliare, investiții și acțiuni la Shell Oil.
4. Regina Elisabeta a II-a, Anglia
Valoare netă: 530-600 milioane USD
Valoarea netă a familiei regale britanice este alcătuită din proprietăți, obiecte de artă și investiții.
O mare parte din valoarea netă provine din The Crown Estate, care include Palatul Buckingham și bijuteriile coroanei. Compania aparține statului britanic și nu reginei, totuși ea este deține reședințele de la Balmoral și Palatul Sandringham.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii avea o avere privată estimată la 530 milioane dolari începând cu 2016, potrivit Forbes.
În plus, ea primvește un procent din profiturile Crown Estate, acestea fiind de aproximativ 60 de milioane de dolari anual.
3. Prințul Albert al II-lea, Monaco
Valoare netă: 1 miliard de dolari
Prințul Albert al II-lea de Monaco deține aproximativ o pătrime din țara pe care domnește, casa mamei sale, Grace Kelly, din Philadelphia, pe care a cumpărat-o în 2016 pentru o valoare estimată la 754.000 de dolari, o colecție de mașini de epocă, acțiuni la o serie de companii din Monte Carlo și o colecție scumpă de timbre. Toate acestea contribuie la valoarea netă a Casei lui Grimaldi.
Monaco a cheltuit 52.788.294 dolari pentru traiul familiei regale.
2. Prințul Hans Adam II, Liechtenstein
Valoare netă: 3,5 miliarde de dolari
Prințul Hans Adam al II-lea al Liechtensteinului primește o indemnizație de cheltuieli simbolice neimpozitate de 270.709 dolari în locul unui salariu.
Alocația pentru cheltuieli poate părea a fi o sumă mică în comparație cu alte familii regale, dar Casa Princiară din Liechtenstein are o valoare netă de 3,5 miliarde de dolari în mare. Cea mai mare parte a acestor bani provin de la bănca sa privată, grupul LGT, și investițiilor făcute prin Fundația Prințul Liechtensteinului, care supraveghează activele imobiliare, forestiere și de vinărie.
1. Marele Duce Henri, Luxemburg
Valoare netă: 4 miliarde de dolari
Marea Familie Ducală din Luxemburg nu primește salariu, dar din 1948 i se acordă în fiecare an aproximativ 324.851 dolari.
De asemenea, anual, familia regală primește în jur de 12 milioane de dolari de la stat pentru administrarea gospodăriei Marelui Duce. Proprietatea, administrarea, controlul și veniturile generate de averea privată a Casei Marelui Duce aparțin exclusiv titularului coroanei.
Familia ar avea o avere estimată la 4 miliarde de dolari.