Jurnaliştii de la Euronews Travel au întocmit o listă cu cele mai bune cinci locuri pentru aventuri tematice din Europa, care pot fi vizitate de Ziua Tuturor Sfinţilor (Halloween), care este sărbătorită în mod tradiţional în noaptea dintre 31 octombrie şi 1 noiembrie.
1. Ritual de ucidere a morților vii, România
„Românii sunt un popor superstițios. Strigoii sunt spiritele morților care nu ajung în lumea „dincolo” după înmormântare sau refuză să se întoarcă „acolo” după vizitele rudelor lor. Sunt foarte periculoase pentru cei vii: iau viața rudelor apropiate, aduc boli și alte suferințe”, spune Gerta Todea, care conduce tururi de Halloween la Sighișoara.
În prezent, turiștilor li se oferă să participe la unul dintre aceste ritualuri, pentru care românii foloseau în mod tradițional articole precum lumânări, tămâie, usturoi, apă sfințită și busuioc.
2. Festivalul recoltei Samhain, Irlanda
În urmă cu mai bine de 2.000 de ani, vechii celți purtau măști și aprindeau focuri de tabără pentru a speria spiritele rele și demonii la festivalul recoltei Samhain, care a marcat începutul iernii. Ei credeau că în noaptea de 31 octombrie până la 1 noiembrie, granițele dintre lumile celor vii și ale morților sunt încețoșate, iar spiritele și zânele umblă pe pământ.
În zilele noastre, în mod tradițional, la intersecția dintre octombrie și noiembrie în comitatul irlandez Meath, are loc Festivalul Pook, unde oaspeții pot auzi povești înfricoșătoare de la povestitorii locali, pot afla tradițiile Anului Nou celtic și pot lua parte la ritualul de iluminare, focul Samhain.
3. Petrecere de Halloween, pe Podul lui Satan, Italia
Potrivit legendei, podul Ponte della Maddalena din comuna toscană Borgo a Mozzano a fost construit în secolul al XI-lea chiar de diavol – se presupune că Sfântul Iulian, hotărând că era prea greu de finalizat, a făcut o înțelegere cu Satana pentru a finaliza podul, în schimbul sufletului primei creaturi care îl va trece.
Podul rămâne acolo până astăzi și în fiecare an, pe 31 octombrie, Borgo a Mozzano găzduiește o mare sărbătoare, a cărei punct culminant este o procesiune la nivelul întregului oraș care evocă spiritul Lucidei Mansi, o frumoasă nobilă italiană din secolul al XVII-lea care, conform legendei, și-a ucis iubiții aruncându-i într-o groapă cu țepi.
Strania Pădurea Neagră din statul Baden-Württemberg din sudul Germaniei a dat naștere multor legende înfricoșătoare despre vrăjitoare, vârcolaci și alte rele care vânează călătorii care parcurg cărările ce se strecoară printre brazii groși.
De Halloween, ghizii locali sunt bucuroși să organizeze tururi de-a lungul nenumăratelor trasee din Pădurea Neagră, însoțite de povești înfricoșătoare. Unul dintre ei povestește despre un călăreț fără cap care era sortit să galopeze pentru totdeauna printre copaci, blestemând pe oricine îi stătea în cale.
5. Comunicarea cu fantomele din Islanda, din Halloween
Folclorul vechi încă deține un loc important în cultura Islandei, iar multele saga transmise din generație în generație spun poveștile unui pământ locuit de spiriduși, troli și fantome.
Astăzi, turiștii pot asculta mai mult de două duzini de povești tradiționale despre viața de apoi la Centrul Fantomei Stockshire de pe coasta de sud a țării, un mic muzeu dedicat poveștilor înfiorătoare. De asemenea, poți explora impresionantele formațiuni stâncoase, care, dacă crezi legendele, sunt troli fosilizați care s-au transformat în piatră sub influența luminii solare.