Cele mai bune universități din lume, în 2024. 5 din primele 10 sunt din Europa
Universitățile europene și nord-americane domină clasamentul mondial QS 2024, Massachusetts Institute of Technology (MIT) ocupând primul loc pentru al 12-lea an consecutiv, transmite Euronews.
A fost publicat clasamentul mondial anual al universităților Quacuarelly Symonds (QS) pentru anul 2024, în care Europa și-a rezervat jumătate în top zece cele mai bune universități la nivel global.
Evaluarea anuală, care este la al 20-lea an, se bazează pe analiza a 17,5 milioane de articole universitare și pe avizele a peste 240.000 de profesori universitari și alfe cadre din lumea întreagă.
Europa deține cinci locuri în primele zece, în timp ce universităților anglofone domină eșaloanele superioare ale clasamentului cu scoruri excelente la categorii cum sunt reputația academică, reputația angajaților și raportul profesor/student.
Masaschusetts Institute of Technology (MIT) Cambridge (SUA) se plasează pe primul loc în lume, cu scorul 100 pentru al 12-lea an consecutiv.
Universitatea Cambridge, Regatul Unit, este pe locul al doilea cu 99,2 puncte, în timp rivala sa locală, Universitatea Oxford, ocupă locul al treilea, cu 98,9 puncte.
Universitatea Harvard este plasată pe locul al patrulea cu un scor de 98,3 puncte și Universitatea Stanford, a cincea cu 98,1 puncte.
În Europa
În Europa, cele mai bune zece universități pentru anul 2024 sunt: Universitatea Cambridge (99,2), a doua la nivel mondial; Universitatea Oxford (98,9), a treia la nivel mondial; Imperial College Londra (97,8), locul șase la nivel mondial; ETH Zurich (93,9), a șaptea la nivel mondial: University College of London (92,4), locul nouă la nivel mondial.
Nota finală a prestigiosului clasament se obține ținând seama de nouă indicatori esențiali, printre care reputația universității, reputația cadrelor, nivelul de încadrare, referințe, rata studenților străini etc. Pentru prima dată în acest an au fost introduse criterii referitoare la rețeaua internațională de cercetare, rezultatele în materie de angajare și dezvoltare durabilă.
Andrew MacFarlane, responsabilul clasamentului QS, consideră că, în prezent, studenții părăsesc universitatea mai îndatorați ca niciodată pe o piață mondială a muncii foarte competitivă.
În actualul clasament, în mod special China a înregistrat un progres major, datorită eforturilor în materie de cercetare, a subliniat Andrew MacFarlane. China este cel mai mare producător de cercetare din lume și, de asemenea, din ce în ce mai citată, a declarat acesta pentru Euronews.
Andrew MacFarlane spune că putem observa o dominație crescândă a cercetării din partea Asiei de Est, dar totuși Europa ”strălucește” în acest domeniu.
România
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Universitatea din București (UB) revin în top 1.000 global.
Potrivit Edupedu, ”anul acesta, UBB și UB revin, înregistrând cu un salt considerabil – UBB în intervalul 801-850, cea mai bună poziție pentru o universitate românească, iar Universitatea din București – pe locurile 851-900”.
În total, 13 instituții românești figurează în acest clasament, dar cele mai multe în ultima parte, sub pragul de 1.200 din totalul de 1.500 de universități luate în calcul la nivel global.