Cele trei mari probleme identificate de Consiliul Național al IMM-urilor în Ordonanța 130/2020 privind ajutoarele financiare de pandemie
Experții Consiliului Național al Întreprinderilor private Mici și Mijlocii din România au identificat trei mari probleme în aplicarea Ordonanței de Urgență 130/31.07 2020 care prevede sprijin pentru IMM-uri în vederea depășirii crizei economice generate de pandemie.
Astfel, specialiștii au identificat trei mari probleme în această ordonanță: închiderea aplicației de eliberare a certificatelor de urgență în aceeași zi cu deschiderea aplicației de preînscriere pentru accesarea finanțărilor, faptul că există în paralel proiecte de acte normative care propun modificări ale respectivei OUG și termenul foarte scurt, în viziunea consiliului, de numai trei luni de primire a solicitărilor și respectiv semnare a contractelor de finanțare.
Care sunt cele mai mari probleme identificate de experți la OUG 130/2020
1.Închiderea aplicației de eliberare a certificatelor de urgență emise de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri la data de 15.09.2020, aceeași dată la care a fost lansată aplicația de preînscriere în vederea accesării celor trei măsuri de finanțare.
Această măsură face imposibilitatea accesării finanțării de către acele firme care nu au apucat să solicite certificartul de urgență din două motive: fie nu au considerat până în acest moment că ar putea intra pe o schemă de ajutor de stat, codul Caen după care funcționează nefiind inclus în lista de finanțare pentru stare de urgență, fie acum nu se regăsesc în lista codurilor Caen.
Dacă regăsirea în lista codurilor CAEN este o problemă care ar putea fi rezolvată prin extinderea activităților incluse, așa cum propune de altfel consiliul, pentru obținerea certificatului de urgență nu se mai poate face nimic, fiindcă aplicația s-a închis. Este de la sine înțeles că Guvernul Orban trebuie să găsească o soluție pentru ca firmele care nu au obținut acest certificat să poată avea acces la finanțare.
2. Există proiecte de acte normative care propun modificări ale OUG 130/2020, în timp ce ordonanța urmează a fi adoptată de Camera Deputaților.
Cel mai important aspect pare a fi însă că, în paralel cu discuțiile asupra OUG care au loc acum în Parlament, alte instituții propun modificări în această ordonanță. Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a pus deja în dezbatere, încă de pe 16 septembrie, un proiect de modificare a ordonanței respective.
Propunerea MFE pentru grila de notare și de evaluare a doi indicatori financiari
MFE are o propunere concretă pentru grila de notare și de evaluare a doi indicatori financiari:
a) Criterii de evaluare a rentabilității
De exemplu, dacă OUG 130 prevede în grilă că, pentru un nivel mai mic de 5% rată a rentabilității investiției, notarea să fie cu 10 puncte, Ministerul Fondurilor Europene propune scăderea punctajului odată cu creșterea nivelului de rentabilitate a investiției.
Cu alte cuvinte, dacă o firmă are o rentabilitate mai mare a investiției, se presupune că ea este mai puternică, poate depăși ușor obstacolul pandemiei, comparativ cu unul care a avut o rentabilitate mai mică și trebuie să obțină mai mulți bani.
b) Raportul dintre suma solicitată și raportul operațional în anul 2019
În cazul în care aplicantul nu a înregistrat profit operațional în anul 2019, va fi notat cu zero puncte, prevedere a ordonanței pe care președintele consiliului, Florin Jianu, o consideră injustă, pentru că ar genera nesiguranță în rândul antreprenorilor.
3. Termenul foarte scurt în viziunea consiliului de numai trei luni de primire a solicitărilor și respectiv semnare a contractelor de finanțare.
Aici este vorba despre termenul de trei luni din acest moment pentru semnarea contractelor de finanțare, termen care, având în vedere felul în care s-au derulat până acum procedurile și întârzierile care curg, este foarte posibil să fie prea scurt. Dacă autoritățile implicate în această schemă de ajutor de care absolut toate firmele vor fi eligibile, afectate direct sau indirect de pandemie, până la 31 decembrie totul ar trebui să fie încheiat pentru ca firmele să își primească cât mai repede banii.
În prezent, Ordonanța de Urgență nr. 130/2020 este supusă aprobării Parlamentului, proiectului de lege pentru aprobarea acesteia. Pe 2 septembrie L298/2020 a fost aprobată de Senat cu propuneri de modificare a ordonanței și trimisă către Camera Deputaților.