Celebrul Polidin, subiect de marketing politic pentru Iohannis-Cîțu-Ciucă, devine istorie!
În ziua 1 aprilie 2021, conducerea Institutului Cantacuzino, președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, promiteau reluarea producției celebrului Polidin. Promisiunile n-au fost respectate.
Transferul Institului Cantacuzino de la Sănătate la Apărare a avut rolul salvării de la prăbușire a instituției celebră în toată lumea însă realizările sub noul patronat se lasă așteptate. Clasa politică a găsit la un moment dat un bun prilej de a câștiga capital electoral pe seama brandului său internațional și a făcut ceea ce face tot timpul – a promis marea cu sarea. Într-un anume punct a dat însă greș, și anume în ce privește reluarea producției de Polidin. Acesta este un preparat imunomodulator care a fost inventat la Institutul Cantacuzino în anul 1966 și care a fost produs până în 2012. Este un preparat polibacterian, fiind alcătuit dintr-un amestec format din 13 specii bacteriene Gram-pozitive și Gram-negative (sub formă de suspensie) care au fost inactivate termic. Preparatul era destinat administrării injectabile, în mod similar unui vaccin.
În cadrul unui spectacol de marketing politic organizat pe 1 aprilie 2021, cu prilejul a 100 de ani de la înființarea Institutului „Cantacuzino”, președintele Iohannis, premierul Cîțu și ministrul Apărării Ciucă s-au întrecut în promisiuni.
După ce președintele Iohannis a decorat Institutul cu Ordinul „Meritul Sanitar”, în grad de Mare Ofițer, ministrul Apărării de atunci, premierul de azi, Nicolae-Ionel Ciucă a spus: „Înalta distincție pe care ați acordat-o institutului ne onorează, dar ne și motivează să continuăm și să ducem la bun sfârșit ceea ce am început, să transformăm Cantacuzino într-o poveste de succes pentru români. Le vom acorda tot sprijinul financiar și decizional pentru a relua, în perioada următoare, producția de vaccin tetanic și gripal, dar și a mult-așteptatului Polidin”.
Între timp, în mai 2022, Sylvia Hoișie, medicul care a inventat Polidinul în 1966, a murit, dar medicamentul-minune nu dă semne că ar reînvia prea curând.
Polidinul devine istorie
După preluarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino de către Ministerul Apărării Naționale eforturile conducerii s-au canalizat pe inițierea proiectelor de cercetare pentru dezvoltarea de noi produse, de și pentru cele prin care institutul era renumit. Nu este vorba propriu-zis de reluarea producției preparatului imunomodulator Polidin întrucât, deși era preparat injectabil de excepție, conceptul acestuia era dedicat vremurilor în care a fost creat, se arată într-un document semnat de ministrul Apărării, Angel Tîlvar.
Odată retras în anul 2011, reluarea producției de Polidin înseamnă reautorizare la nivelul conceptelor actuale, ce poate dura mult timp și poate presupune costuri prohibitive. În scopul modernizării și extinderii adresabilității, a fost inițiat un proiect de cercetare-dezvoltare, care să-l transforme într-un preparat ușor administrabil, dar care să-l apropie ca funcționalitate de preparatul original.
În cadrul institutului este în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare și inovare multianual, finanțat de instituția militară, cu termen de finalizare în anul 2024, al cărui scop principal este revitalizarea produsului imunomodulator de tip Polidin sub formă de supliment alimentar.
Proiectul cuprinde activități de cercetare-dezvoltare și inovare la nivel de laborator și stație pilot, menite a dezvolta și moderniza fluxul tehnologic de obținere a masei bacteriene și schimbarea formei de administrare pentru a deveni mai atractivi pentru un segment cât mai larg de populație, toate respectând reglementările naționale și internaționale.
Până în prezent, rezultatele activităților de cercetare-dezvoltare și inovare au fost valorizate prin depunerea unei cereri de brevet la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, intitulat ”Procedee de formulare și obținere a unor produse imunomodulatoare nono-structurate”, cu rezumat publicat în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială – Secțiunea Brevete de invenție, nr. 7/2022, OSIM, și eliberarea de marcă înregistrată ”Polidin Oroforte cu vitamina C”, marca numărul 182870.
În anul 2023 se va desfășura a doua etapă de studii la nivel pilot, fiind urmată de o fază de transfer de know-how de la cercetare către producție. În ciuda rezultatelor favorabile și promițătoare obținute, pe parcursul proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare au fost dificultăți științifice și adminstrative. Reluarea producției este un obiectiv separat , direct dependent de rezultatele proiectului actual de cercetare-dezvoltare și inovare.