Celebrul tablou „Salvator Mundi” a fost pictat de Leonardo da Vinci sau de ucenicii săi?
A contribuit sau nu Leonardo da Vinci la un tablou care a câștigat o celebritate evidentă de-a lungul timpului? Aceasta este numai una dintre întrebările care stau la baza unui documentar prezentat de un canal al televiziunii franceze.
Documentarul a lansat o polemică înverșunată despre cel mai scump tablou din lume, achiziționat cu 450 de milioane de dolari, cel mai probabil de prințul saudit Mohammed bin Salman.
Tabloul atribuit lui Leonardo da Vinci a fost cumpărat cu 1175 de dolari, în 2005, de un comerciant de artă din New York, așa cum spune realizatorul documentarului de televiziune.
Expertizată de unii specialișți britanici apoi vândută unui miliardar rus, pictura este pusă în vânzare în 2017, la o licitație iar documentarul prezintă cronologic șirul evenimentelor. Iar șirul evenimentelor este demn de un film.
Reprezentanții muzeului Luvru tac
« Salvator Mundi » a fost adjudecat pentru suma de 450 de milioane de dolari de o serie de intermediari în spatele cărora s-ar ascunde prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care ar fi vrut ca tabloul să fie expus la muzeul Luvru, lângă Mona Lisa, la marea expoziție Leonardo da Vinci din 2019.
Tabloul a venit la Paris, în subsolul de la Luvru pentru a fi expertizat, în termenii unui acord între Franţa și proprietarul tabloului. Tabloul e expertizat şi, efectiv, aici revin la dimensiunea acestui tablou şi a acestei afaceri, care este un secret de stat ce atinge interese multiple, în primul rând interesele proprietarului din Arabia Saudită, care are, evident, interesul ca acest tablou, cumpărat cu o jumătate de miliard să fie considerat un Da Vinci.
Reprezentanții muzeului Luvru nu au prezentat un punct de vedere oficial în documentar.