Vom fi mai imuni împotriva coronavirusului? Ce spune un studiu
Celulele T, care răspund prin combaterea infecţiei în versiunea iniţială a noului coronavirus, par să protejeze împotriva a trei dintre cele mai îngrijorătoare variante ale virusului, conform unui studiu de laborator efectuat în Statele Unite, ale cărui constatări au fost publicate săptămâna aceasta, relatează Reuters.
Aceste celule reprezintă o componentă esenţială a sistemului imunitar și, conform multor studii recente, se demonstrează faptul că răspunsul imun al acestora oferă protecție și împotriva noilor variante de Covid-19.
Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli infecţioase (NIAID) din Statele Unite, pe lângă anticorpi, care împiedică virusul să atace celulele umane, celulele T par să joace un important rol suplimentar de protecţie.
„Datele noastre, precum şi rezultatele de la alte grupuri, demonstrează că răspunsul celulelor T la COVID-19 în cazul persoanelor infectate cu variantele virale iniţiale pare să recunoască pe deplin noi variante importante identificate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia”, a declarat conducătorul studiului, Andrew Redd, de la NIAID şi Universitatea de Medicină Johns Hopkins, potrivit Agerpres.
Cercetătorii au analizat probe de sânge recoltate de la 30 de persoane care s-au recuperat după COVID-19 înainte de apariţia noilor variante mai contagioase. Specialiştii au identificat în aceste probe o formă specifică de celulă T care era activă împotriva virusului şi au analizat reacţia acestor celule T faţă de variantele îngrijorătoare din Africa de Sud, Marea Britanie şi Brazilia.
Celulele T s-au dovedit a fi capabile să recunoască toate mutaţiile din variantele studiate. Cercetătorii NIAID au menţionat că sunt necesare studii mai ample pentru confirmarea acestor concluzii.