Centralele de cvartal sunt mai poluante decât cele din sistemul centralizat de încălzire
Una dintre soluțiile avansate pentru rezolvarea problemelor sistemului de distribuție a agentului termic (apă caldă și căldură) în București este înființarea unor centrale termice de cvartal, care să deservească mai multe blocuri. Directorul general al Termoenergetica arată însă că acestea sunt mai poluante decât termocentralele clasice.
Într-un comunicat de presă, Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) arată că ideile vehiculate în spațiul public referitoare la înlocuirea sistemului de încălzire centralizat cu unul bazat pe centrale de cvartal sau înlocuirea rapidă a conductelor de distribuție sunt doar promisiuni hazardate.
Alexandru Burghiu, directorul general al CMTEB arată că centralele de cvartal înseamnă mai multe coșuri de eliberare a noxelor și, implicit, mai multă poluare. „În plus, soluția tehnică a centralelor de cvartal nu include folosirea punctelor termice. Trecerea la acest mod de încălzire ar presupune și redimensionarea rețelei de transport gaze, care ar dura zece ani”, arată Burghiu.
Înlocuirea rețelei de distribuție va dura 20 de ani
În ceea ce privește soluția lansată în spațiul public de unii politicieni, care susțin că e posibilă înlocuirea a peste 100 km pe an din rețeaua de distribuție din Capitală, Burghiu a precizat: “Rețeaua primară a fost construită în peste 20 de ani, cu un ritm de circa 50 km pe an. La acel moment, sistemul se realiza înaintea construcției de blocuri, așadar în alte condiții decât în prezent. În momentul de față, înlocuirea conductelor are loc în perioada sezonului cald, așadar șase luni pe an”, spuen Burghiu.
Acesta a mai arătat că singurele lucrări majore de înlocuire a conductelor din Capitală au fost realizate în ultimii patru ani. Din 2016 până în prezent au fost înlocuite 260 km de reţea, dintre care 60 km din reţeaua primară, 200 km din reţeaua secundară.
Primăria Capitalei atrage, în acest scop, 278 milioane euro, fonduri nerambursabile pentru modernizarea a 200 km de conductă de transport a energiei termice –proiect finanțat prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) 2014-2020. Proiectul a fost pregătit și depus spre finanțare în acest mandat, deja a trecut de etapele de evaluare și se află în contractare.
Rețeaua de distribuție a agentului termic din Capitală este compusă din 987 km rețea primară și aproximativ 3.000 km rețea secundară.