Centrele medicale de permanență degrevează „Urgențele”. În 10 luni, la Galați au fost consultați la centre 58.000 de pacienți

Publicat: 21 nov. 2024, 07:34, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Centrele medicale de permanență degrevează „Urgențele”. În 10 luni, la Galați au fost consultați la centre 58.000 de pacienți
Centru medical de permanență la Galați

La cinci ani de la înființarea primelor centre medicale de permanență pentru ca gălățenii să nu mai fie nevoiți să se adreseze Unităților de Urgență de la spitale, la Galați aceste centre își dovedesc eficiența, pentru că în primele 10 luni ale anului au fost acordate la centrele de permanență peste 58.000 de consultații și tratamente pentru pacienți cu probleme de sănătate minore.

La nivel național există aproximativ 200 de centre medicale de permanență. Dacă în unele zone ale țării activitatea acestora a fost afectată de diverse probleme, de la faptul că fondurile au fost alocate cu țârâita și medicii nu și-au încasat banii pentru gărzi sau din cauza numărului mic de pacienți, pentru că oamenii s-au obișnuit ca pentru orice problemă medicală să se prezinte la „Urgența” celui mai apropiat spital, la Galați centrele medicale de permanență și-au dovedit eficiența.

Potrivit unui raport prezentat în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galaţi, în primele zece luni ale anului 2024, la cele unsprezece centre medicale de permanenţă din judeţul Galaţi s-au prezentat 58.987 de persoane.

La centrele de permanență au fost consultați 25.932 de gălățeni, pentru 319 dintre aceștia fiind solicitată ambulanţa. Un număr de 5.740 de gălăţeni s-au prezentat la centrele de permanenţă pentru afecţiuni care nu au reprezentat urgenţe medicale, dar în urma consultului le-au fost prescrise primele tratamente. Pentru 1.511 pacienți medicii au eliberat bilete de trimitere către cabinetele de specialitate. La centrele de permanență au fost asigurate tratamentele pentru alți 26.074 de pacienți.

Centrele de permanență degrevează activitatea „Urgențelor” de la spitale de cazurile care nu reprezintă o urgență

În cele aproape trei decenii de reorganizare a sistemului de sănătate publică din multe mari orașe a dispărut o componentă destul de importantă a sistemului, aceea destinată rezolvării unor cazuri care, deși nu sunt grave, presupun totuși o minimă asistență medicală de specialitate.

Este vorba de tratarea unor răni, schimbări de pansamente, tratamente injectabile, puseuri de tensiune, etc., în care este nevoie de vizita la un cabinet medical, iar dacă la acel moment nu este program la cabinetul medicului de familie singura soluție a pacientului este să meargă la „Urgența” celui mai apropiat spital. Așa s-a ajuns ca Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor din marile orașe să se confrunte nu numai cu cazuri grave, ci și cu o presiune a cazurilor pacienților cu probleme de sănătate minore, dar care vin la „Urgență” din cauză că nu au o alternativă pentru tratarea unei răni superficiale sau pentru o injecție.

În 2019, pentru a degreva Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf Apostol Andrei” de această presiune, Primăria Galați a demarat înființarea în cartierele orașului a unor centre medicale de permanență, la care gălățenii să se poată adresa unui medic sau unei asistente medicale în cursul după-amiezii și nopții, dar și sâmbăta și duminica, când nu este program la cabinetele medicilor de familie.

Primul centru medical de permanență înființat la Galați în 2019 a fost o premieră la nivel național. Proiectul a fost importat de Primăria Galați de la București, unde încercase să îl pună în practică fostul primar Sorin Oprescu. În prezent, în țară există aproximativ 200 de centre de permanență.

După înființarea unui prim centru de permanență în Micro 39, cartier de la periferia orașului, a fost înființat un al doilea centru în colaborare cu Arhiepiscopia Dunării de Jos la Parohia „Trei Ierarhi” din Cartierul Mazepa 1. Al 3-lea centru medical de permanență a fost deschis în Cartierul Dunărea, cel mai mare cartier al orașului, cu aproximativ 60.000 de locuitori.

Costuri modice în raport cu beneficiile

Fondurile necesare pentru înființarea unui astfel de centru sunt modice în raport cu avantajele. Înființarea primului centru de permanență a costat aproximativ 180.000 de lei, din care 116.000 lei au fost banii alocați pentru amenajarea spațiului, iar 65.000 de lei pentru dotări.

Atât a costat înființarea primului centru, în 2019, dar în 2024 costurile sunt mult mai mari, însă chiar dacă ar fi duble, adică 360.000 sau 400.000 de lei, sunt fonduri care aproape că nu contează la bugetul unui mare oraș, este echivalentul sumei alocate pentru organizarea unui eveniment, dar beneficiile pentru sănătatea locuitorilor orașului sunt incomparabile în raport cu aceste costuri.

Cum funcționează un centru medical de permanență

Un centru medical de permanență funcţionează în regim de gardă, în zilele lucrătoare între orele 15.00 și 08.00 dimineața, iar în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, garda începe la ora 8.00 şi durează 24 de ore.

Centrul de permanenţă pentru servicii medicale este înfiinţat şi organizat în baza Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare. Primăria pune la dispoziţia Serviciului de Asistenţă Medicală fondurile necesare pentru plata serviciilor de curăţenie, pază şi a utilităţilor necesare funcţionării.

Un astfel de centru reprezintă un mod particular de organizare a activităţii medicale în sistemul sanitar. El funcționează în afara programului de activitate a medicilor de familie care se află în raporturi contractuale cu Casa de Sănătate. Spre exemplu, la Galați, din cei aproximativ 122 de medici de familie care se află în raporturi contractuale cu CJAS Galaţi, numai 82 de medici asigură . activitatea celor 11 centrelor de permanenţă din Galați și localitățile județului.

La Galați funcționează și un „Centru de Medicină Dentară Socială”, la care sunt tratați anual 20.000 de gălățeni cu venituri mici

A fost rezolvată, la Galați și o altă problemă a sistemului de sănătate, aceea a accesului persoanelor cu venituri mici la tratamente stomatologice. În toate cartierele orașului există zeci de clinici și cabinete stomatologice particulare, dar gălățenii cu venituri reduse nu își permit un tratament din cauza costurilor mari.

În acest context, la Galați a fost înființat primul „Centru de Medicină Dentară Socială” din țară, la care sunt tratate gratuit peste 20.000 de persoane asistate social, aflate în evidenţa Primăriei Galaţi. Centrul a fost înființat și dotat printr-o investiție a Universității „Dunărea de Jos”, în valoare de 700.000 de lei, realizată în primul rând pentru ca studenții din ultimii ani de studii la Specializarea Stomatologie de la Facultatea de Medicină să aibă la dispoziție cabinete bine dotate, în care să își facă practica.

De serviciile noii clinici beneficiază gălățenii cu venituri mici, care beneficiază de tratamente gratuite, consumabilele fiind decontate de Primăria Galați, care alocă anual 150.000 – 200.000 de euro pentru costurile materialelor și dispozitivelor medicale. În cele 9 cabinete, dotate cu 17 scaune stomatologice, lucrează circa 40 de cadre didactice de la Secţia de Stomatologie a Facultăţii de Medicină, aproximativ două sute de studenţi din anii IV şi V de la Specializarea Stomatologie, dar şi 20 de rezidenţi în medicină dentară.

Pentru activitatea de la Centrul de Medicină Dentară Socială nimeni nu e plătit. Studenţii şi cadrele didactice lucrează în cadrul programului de învăţământ, efectuând practica la centru, iar rezidenţii lucrează în programul lor de pregătire.