Centru de Excelență la Academia Tehnică Militară

Publicat: 01 oct. 2024, 09:06, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Centru de Excelență la Academia Tehnică Militară
Foto: mta.ro

În prezența ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” (ATM) a marcat, odată cu deschiderea noului an universitar, operaționalizarea Centrului de excelență în sisteme integrate de armament și geniu (CESIAG).

Centrul va funcționa sub coordonarea  Facultății de Sisteme integrate de armament, geniu și mecatronică de la Academia Tehnică Militară și va contribui la dezvoltarea programelor de cercetare fundamentală şi aplicativă din domeniile sistemelor de armament, sistemelor energetice, balistice, de apărare CBRNE, geniu și de protecție a construcțiilor la încărcări extreme.

„Academia Tehnică Militară a derulat, în ultimii ani, o serie de programe de dezvoltare și modernizare care au adus infrastructura universitară de pregătire și cercetare  la standarde comparabile cu cele ale instituțiilor universitare de profil de peste hotare.

Armata României are nevoie de soluții tehnologice adaptate la specificul misiunilor și activităților pe care le va desfășura în viitorul apropiat, iar ATM poate dezvolta astfel de opțiuni, care să facă saltul de la planșetă la producția efectivă”, a declarat Angel Tîlvăr.

Centrul de excelență în sisteme integrate de armament și geniu este cel de-al cincilea proiect de acest gen dezvoltat de Academia Tehnică Militară, după cele dedicate domeniilor comunicații și tehnologia informației (CECTI); tehnologii avansate de securitate cibernetică (CETASC); sisteme autopropulsate și tehnologii pentru apărare și securitate (SATAS); robotică şi sisteme autonome (CERAS).

CESIAG dispune de o bază materială de ultimă generație și va permite derularea unor activități de cercetare-dezvoltare fundamentală, aplicativă şi tehnologică în sprijinul structurilor Ministerului Apărării Naționale și ale celorlalte instituții din Sistemul național de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum și diseminarea, transferul și valorificarea rezultatelor obținute.

De asemenea, aici vor fi organizate cursuri de instruire şi perfecționare pentru specialiști din mediul militar și civil – în special din industria națională de apărare, și vor fi dezvoltate facilități care vor veni  în sprijinul activităților de cercetare, precum și a rețelelor de centre de cercetare şi centrelor de servicii.

Structura organizatorică a Centrului include un compartiment pentru managementul proiectelor și asigurarea calității și două laboratoare specializate în sisteme integrate de armament și apărare CBRN, respectiv securitate la încărcări extreme a structurilor de construcții și geniu.