Cercetat penal că și-a angajat cumnata, Mitulețu Buică revine în fruntea Autorității Electorale Permanente
La o lună de când și-a înaintat demisia din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică revine în fruntea instituției, conform deciziei premierului Nicolae Ciucă. În realitate, doar șeful AEP a lipsit din funcție doar trei zile.
Pe 11 ianuarie, Autoritatea Electorală Permanentă informa că Mitulețu-Buică a înaintat celor două camere ale Parlamentului demisia de onoare din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente începând cu data de 13 februarie 2023.
„Se constată încetarea suspendării de drept a raportului de serviciu și reluarea activității în funcția de secretar general al Autorității Electorale Permanente a domnului Constantin-Florin Mitulețu-Buică”, se arată în Decizia primului ministru Nicolae Ciucă, publicată joi.
Problemele lui Mituleţu Buică
Pe 9 ianuarie 2023, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) solicita Parchetului să îl cerceteze pe acesta pentru folosirea funcţiei deţinute pentru că „a emis, aprobat şi semnat nouă acte materiale” pentru numirea cumnatei sale în funcţia de consilier al vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente.
După sesizarea de către ANI a Parchetului, şeful AEP a recunoscut că a aprobat angajarea cumnatei sale, dar susţine că întregul proces de recrutare s-a desfăşurat conform legislaţiei în vigoare.
Conform Bursa.ro, nu este primul scandal în care este implicat preşedintele AEP care a fost numit în funcţie în 27 februarie 2019, la propunerea PSD, condus atunci de Liviu Dragnea.
După pierderea alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019 şi după condamnarea lui Liviu Dragnea pentru abuz în serviciu, Mituleţu Buică a căzut în dizgraţia social-democraţilor care au instituit în acel an o comisie parlamentară menită să constate dacă alegerile respective au fost sau nu fraudate.
„Zero atribuții”
În faţa comisiei a depus mărturie şi Cristian Petraru – fost şef al Departamentului de organizare a proceselor electorale, demis la scurtă vreme după alegerile europarlamentare – care l-a acuzat pe Mituleţu Buică de conducere unipersonală şi de decizii unilaterale în cadrul AEP.
„Am avut zero atribuţii. Deci domnul Mituleţu a condus AEP singur. Dânsul a fost numit pe 27 februarie şi după, până la alegeri eu nu am participat la nicio şedinţă cu domnul Mituleţu. Niciunul dintre colegii mei nu a participat la vreo şedinţă de producţie cu Mituleţu.
Imediat după ce a fost numit, domnul Mituleţu a făcut cel mai «inteligent» lucru care se poate face: o restructurare; a reorganizat întreaga activitate. Am fost obligat să vorbesc cu sute de oameni, să încerc să-i calmez.
Sunt sute de oameni, oameni simpli, cu rate, cu familie, cărora le era frică. Începând cu luna martie toată lumea avea în cap restructurare. Domnul Mituleţu a obţinut un nou regulament, de reorganizare.
De la acel moment nimeni nu mai ştia ce avea de făcut. Foştii mei colegi nici în ziua de azi nu au fişa de post. A fost dificil să vorbesc cu toţi în parte, să le spun să fie liniştiţi, că avem alegeri.
Părerea mea e că domnul Mituleţu nu a fost deloc interesat de aceste alegeri, nu a avut niciun interes. Părerea mea e că focusul domnului preşedinte a fost angajarea noului personal – există 106 funcţii de conducere, iar al doilea interes a fost să se cheltuie banii rămaşi”, a declarat Cristian Petraru, în faţa comisiei parlamentare de anchetă.
Dosar penal pentru abuz în serviciu
Conform Recorder, Mituleţu Buică a trecut apoi la o amplă politică de angajări în cadrul AEP, politică ce ar fi avut la bază nepotismul.
„Cântăreţe, moderatori TV, rude ale şefilor şi mulţi prieteni s-au angajat în instituţie, sub mandatul său. În paralel, experţii incomozi au fost forţaţi să plece. Numărul şefilor din AEP s-a dublat, deşi în instituţie nu erau suficienţi angajaţi nici la biroul de arhivare, ceea ce a generat costuri suplimentare pentru plata unor companii private.
Cei mai importanţi funcţionari, deşi locuiesc aproape de birou, în case ale protocolului de stat, primesc diurnă peste 1000 de euro lunar, doar pentru că merg la serviciu”, arată sursa citată într-un material publicat la începutul lunii octombrie 2021.
Pe lista nepotismelor se regăsesc Bianca Mituleţu (consultant la Biroul Judeţean Dolj al AEP, nepoata „de departe” a preşedintelui AEP, fata primarului PNL din Calafat, Dorel Mituleţu) şi Mihaela Carmen Miningeş – cumnata preşedintelui Mituleţu.