Cercetătorii au creat implanturi de măduva spinării pentru tratarea paraplegiei
Cercetătorii israelieni au reușit să realizeze implanturi de țesut neural pentru refacerea leziunilor coloanei vertebrale.
În premieră, cercetătorii au reușit să repare leziunile cronice al măduvei spinării la șoareci cu implanturi realizate pornind de la celule umane. Este un pas important în vindecarea paraplegiei și a tetraplegiei, care va fi testat în viitor pe om. Performanța aparține cercetătorilor de la Centre Sagol de biotehnologie regenerativă de la Universitatea din Tel Aviv. Ei și-au prezentat rezultatele recent în revista Sciences et Avenir.
Sunt cercetători care deja au reușit repararea unei leziuni ale măduvei spinării cu celule sușe. Dar aceasta funcționează doar dacă aceste celule sunt injectate imediată după producerea leziunii. Ceea ce este mai complicat în cazul leziunilor cronice, deoarece, în timp, leziunea se mărește și este înconjurată de țesut cicatriceal, împiedicând celulele sușe să creeze rețele neuronale și să se integreze în măduvă, explică profesorul Tal Dvir, în Sciences et Avenir.
Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii au realizat în primul rând țesutul neural în laborator înainte de a fi implantat. Pentru aceasta, ei au prelevat țesut gras de la pacient, din care au separat celule și matricea extracelulară. Celulele sunt reprogramate pentru a genera celule sușe pluripotente induse (iPSC), care, similar cu celulele embrionare, au capacitatea de a deveni celulele adaptate pentru tot organismul. Iar matricea extracelulară este folosită pentru a fabrica un hidrogel, în care celulele sușe se pot dezvolta.
Această realizare reprezintă o speranță pentru persoanele care și-au pierdut capacitatea de a se ridica în picioare și a se deplasa.