Cercetătorii belgieni au descoperit o metodă de stopare a evoluției unei forme rare, dar agresive de limfom
Cercetătorii belgieni de la KU Leuven, UZ Leuven și Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) au descoperit un nou mod de a împiedica progresia unei forme rare, dar foarte agresive de limfom, stopând cooperarea între două gene, a anunțat universitatea marți. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista științifică Blood, transmit 7sur7 și Belga.
Este vorba de limfomul T periferic, sau PTLC, un tip foarte rar – aproximativ zece cazuri anual în Belgia – dar extrem de agresiv: la 75% din pacienți se înregistrează o recădere după chimioterapie și șansele de supraviețuire după cinci ani sunt între 10 și 30%. Alternative de tratament sunt aproape inexistente.
Cercetătorii au analizat ADN-ul pacienților și au observat o cooperare între două gene: MYCN și EZH2. Este deja cunoscut că o activitate intensă a genei MYCN poate fi pusă în legătură cu tumori agresive, dar se observă că ea provoacă și o intensificare a activității genei EZH2. Aceasta din urmă, la rândul ei, potențează efectul genei MYCN, ceea ce provoacă o creștere și multiplicare rapidă a celulelor canceroase.
Cercetătorii belgieni au folosit o moleculă care descompune complet EZH2 și, în consecință, cooperarea cu MYCN încetează și celulele canceroase mor. Această moleculă a fost testată cu un medicament existent contra PTLC, disponibil deocamdată doar în SUA din cauza slabei lui eficacități. Dar prin combinarea celor două, efectele sunt sporite.