Cererea de spații de birouri va crește cu până la 30% în acest an
Cererea de spații de birouri la nivelul Bucureștiului va crește cu 20%-30% în acest an, în condițiile în care o bună parte din marii chiriași au ieșit din expectativă și își evaluează activ opțiunile pentru optimizarea necesarului de spații, potrivit consultanților firmei Cushman & Wakefield Echinox.
Volumul tranzacționat pe parcursul anului 2020 a scăzut cu 40%, până la nivelul de 237.000 de metri pătrați, pe fondul pandemiei Covid-19 care a determinat cea mai mare parte a companiilor să adopte pe scară largă telemunca, amânând pe cât posibil luarea unor decizii cu impact pe termen mediu și lung.
Anul 2021 a început sub alte auspicii, în condițiile în care numărul de cazuri Covid-19 la nivel mondial s-a înjumătățit față de finalul anului precedent, iar evoluția pozitivă a campaniilor de vaccinare permite autorităților să relaxeze măsurile restrictive. În acest context, după un an în care companiile au putut să evalueze impactul telemuncii prin analize interne sau cu ajutorul consultanților, acestea sunt acum în poziția de a-și redimensiona necesarul de spații într-o piață care le-a devenit favorabilă.
Rată de neocupare de 12,5% în 2020
„Putem spune că începutul acestui an a adus un volum de activitate chiar mai ridicat față de debutul anului 2020, când aproape nimeni nu întrevedea impactul major pe care îl va avea propagarea pandemiei Covid-19. Avem, în prezent, proiecte în lucru de peste 70.000 de metri pătrați la nivelul Bucureștiului și orașelor regionale pentru o serie dintre cele mai mari corporații prezente la nivel local, acestea conștientizând că este un moment prielnic pentru a-și reașeza contractele, fie că vorbim de renegocieri, consolidări, restrângeri sau chiar extinderi de spații. În acest context, ne așteptăm ca volumul tranzacționat în 2021 să crească substanțial, cu cel puțin 20 – 30%, urmând să revină peste nivelul de 300.000 de metri pătrați”, a declarat Bogdan Bogatu, Director Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.
Rată de neocupare a spațiilor la nivelul Bucureștiului a crescut pe parcursul anului trecut, ajungând la nivelul de 12,5%, un maxim al ultimilor patru ani. Cu toate acestea dezvoltatorii au în prezent în construcție clădiri cu o suprafață cumulată de peste 350.000 de metri pătrați, spații ce urmează a fi date în folosință în următorii doi ani, în condițiile în care anticipează o revenire a cererii, cu accent pe spațiile moderne, care încorporează cele mai noi tehnologii.