Cererea la carnea de porc explodează cu 7 zile înainte de Crăciun. Importatorii nu fac față
Românii au intrat pe ultima sută de metri cu aprovizionarea cu carne de porc și produsele tradiționale pentru masa de Crăciun. Dacă mulți și-au făcut cumpărăturile încă de acum câteva săptămâni, sunt și destui care abia acum reușesc să-și facă cumpărăturile specifice perioadei la prețuri ceva mai piperate, în general.
Se confirmă astfel ceea ce ne-au declarat și reprezentanții patronatelor din sector care susțin că cererea explodează pur și simplu cu o săptămână înainte de Crăciun, o veste bună pentru importatori. Cât despre prețuri, ele cresc pe măsura solicitărilor, lucru pe care l-am constatat și noi. Poate doar câte o promoție să mai inverseze trendul.
”Din punctul medu de vedere n-ar fi motive să se scumpească carnea, atâta doar că va fi un val cu o săptămână înainte de Crăciun când cererea va ajunge la cer și dacă se întâmplă, nici importatoriii nu fac față”, a declarat pentru Puterea Ioan Ladoși, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).
Într-adevăr, cam cu o săptămână – 10 zile inainte de Crăciun crește foarte mult cererea, aceasta este tendința remarcată de ani buni. Și cum oferta internă este mică, se aduce multă carne din import.
”Ne așteptăm la cantități imense din import, pentru că cererea nu scade, dimpotrivă. Din păcate, industria autohtonă nu mai este în măsură să asigure decât în mică parte solicitările. Suntem cam egali la acest moment, carnea provenită din fermele comerciale și cea de la gospodăriile populației, ceea ce este unicat”, a mai precizat Ladoși.
România importă carne de porc din Germania, Spania, Ungaria sau Polonia, la acest moment, importurile acoperind undeva la 90% din consum.
Prețurile la finele lunii noiembrie
În rețeaua Kaufland, la data de 18 noiembrie, prețurile de vânzare la câteva produse erau următoarele: spata de porc – 13,99 lei/kg, cârnăciorii de la Comtim – 7,99 lei/350 kg, cotletul de porc fără os – 19,99 lei/kg, capul de piept de porc – 17,88 lei/kg, ceafa de porc – 20,99 lei/kg, cotletul de porc cu os feliat – 14,99 lei/kg, cotletul de purcel- 41,99 lei/kg.
Iată și prețurile la data de 17 decembrie: pulpa porc fără os- 19,99 lei, piept porc cu os- 21,99 lei, ceafa de purcel fără os întreagă- 45,99 lei , cârnați din pulpă – 17,99 lei, mușchiuleț de porc – 31,99 lei.
La Auchan la data de 18 noiembrie, coteletul de porc fără os se vindea cu – 29,9 lei/kg, ceafa de porc fără os cu 20,9 lei/kg, pulpa de porc fără os – 24,9 lei/kg, carnea porc lucru – 21,9 lei/kg, pulpă porc fără os- 24,9 lei/kg, mușchiulețul de porc- 34,5lei/kg, pulpa de porc fără os – 24,95 lei/kg, pieptul de porc cu os feliat – 18,117 lei/kg.
Acum, ceafa de porc fără os costă 29,9 lei/kg, pulpa porc fără os – 18,6 lei. Spre comparație, la Carrefour kilogramul de ceafă se vinde cu 24,9 lei, iar la Cora cu 32 lei, fără os, însă.
Citeste si Prețul la carnea de porc a explodat la porcii din gospodării