Cerințele universităților din străinătate. Ce trebuie să știi

Publicat: 07 apr. 2023, 18:09, de Simona Tanasescu, în Educație , ? cititori
Cerințele universităților din străinătate. Ce trebuie să știi

Pentru elevii de liceu care își doresc să își continue studiile în străinătate, pregătirea dosarului de aplicare poate fi o adevărată provocare. Fiecare universitate are propriile cerințe de admitere, care variază în funcție de țară, profil și continent.

În plus, scorul la testele de admitere și în domeniul de studiu sunt esențiale în procesul de selecție. Pentru a-și maximiza șansele de a fi acceptași, elevii trebuie să fie pregătiți să îndeplinească toate cerințele acestora și să își creeze un avantaj prin depunerea unor proiecte personale originale.

De curând, Youni a realizat un ghid informativ cu cerințele principale ale universităților. Iată însă, ce trebuie să știe de la bun început orice elev care își dorește să studieze în străinătate, când se pune problema testărilor.

Testele de limbă străină cerute sunt:

  • IELTS
  • TOEFL
  •  CAE
  •  CPE

De exemplu, testul TOEFL este preferat de universitățile din America, în timp ce IELTS și Cambridge au întâietate în rândul universitățile europene, fiecare instituție de învățământ stabilindu-și propriul punctaj.

Graduate Management Admissions Test (GMAT)

Este vorba despre teste de logică și matematică, în care se verifică și timpul de reacție al fiecărui participant. Testul GMAT este compus din trei module – scrierea analitică, gândirea cantitativă și raționarea verbală.

Passion projects  (PP)

Acestea se încadrează în categoria proiectelor personale, originale, care în multe situații contribuie la o departajarea importantă între candidați. De regulă, aceste proiecte urmăresc creativitatea fiecăruia, dar și efortul depus de către elev în realizarea lui.

De asemenea, în funcție locul în care se află, instituțiile de învățământ superior pot avea cerințe specifice.

Care sunt cerințele universităților din unele țări din Europa ?

  • În Marea Britanie, contează notele obținute
  • În Olanda, se ține cont atât de note, cât și de CV-ul candidatului
  • În Germania, contează notele, scorul obținut la examene și CV-ul

Care sunt cerințele universităților din unele țări de peste ocean ?

  • În America, contează povestea candidatului, evoluția lui în timp, precum și scorul SAT, acesta fiind foarte important în procesul de obținere a unui burse
  • În Australia, notele sunt importante însă, în procesul de aplicare pentru viză, contează și situația financiară.
  • În Canada, notele obținute și CV-ul candidatului sunt foarte importante, dar și aspectul financiar, relevant din perspectiva verificărilor pentru obținerea vizei.

Care sunt cerințele universităților din Asia ?

  • În Singapore, contează foarte mult povestea și evoluția candidatului, la fel ca și în America.
  • În Coreea de Sud, o țară din ce în ce mai vizată de către elevi,  se pune accent pe notele celui care aplică precum și pe și scorul de la examene.

Totodată, deosebiri importante în ceea ce privește dosarul de aplicare provin din profilul fiecărei instituții.  Astfel, universitățile de arhitectură și arte solicită un portofoliu de lucrări individuale, în timp ce facultățile de medicină, țin cont de grila de scoruri obținute la examene.  

Potrivit celor mai recente date, în prezent, aproximativ 40.000 de tineri români studiază la universități din străinătate.