Certificatul energetic și performanța energetică a clădirilor
Vom discuta în cele ce urmează despre performanța energetică a clădirilor și actul care o indică, certificatul energetic (certificatul de performanță energetică).
Vom vedea ce sunt acestea și de ce avem nevoie de ele.
Ce este performanța energetică a clădirilor?
Performanța energetică a unei clădiri sau unitate a clădirii reprezintă energia calculată conform metodologiei legale pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde menajere, răcirea, ventilarea și iluminatul.
Performanța energetică este exprimată în general prin:
- clasa energetică;
- consumul total specific de energie primară;
- indicele de emisii echivalent CO2;
- consum total specific de energie din surse regenerabile.
Clasele energetice la clădiri sunt asemănătoare cu ceea ce știți deja de la electrocasnice. O construcție poate fi încadrată în 7 clase energetice, de la A (cu cele mai eficiente imobile din punct de vedere energetic) până la G (cu cele mai ineficiente). În clasa A sunt
O unitate a clădirii este definită de lege ca o parte a unui imobil care (direct din construcție sau ca urmare unor modificări ulterioare) se poate folosi separat. Un astfel de unitate a clădirii este un apartament dintr-un bloc de locuințe.
Actul legal, tipărit, care ne indică performanța energetică a acelui imobil sau a unei unități a clădirii (performanța energetică a unui singur apartament, de exemplu) se numește certificat de performanță energetică. El este mai bine cunoscut la noi sub numele mai scurt de certificat energetic.
Ce este certificatul energetic, cine-l poate elibera, când este necesar și cât este valabil?
Așa cum am spus anterior, certificatul de performanță energetică a clădirilor este un document legal tipărit ce ne arată cât de performantă este o clădire sau o parte a clădirii din punct de vedere energetic.
Cu cât un imobil este mai performant, cu atât costurile de întreținere (facturile lunare pentru încălzire/răcire, iluminat etc.) vor fi mai mici.
Puteți vedea pe site-ul www.avizez.ro aparținând companiei Enermed Impex SRL București cum obținem o casa eficientă energetic cu costuri reduse la întreținere.
El este necesar pentru imobilele care se construiesc, se vând, se închiriază sau se renovează major ce au următoarele funcțiuni:
- clădiri cu rol rezidențial – colectiv sau individual;
- birouri;
- imobile de învățământ;
- sănătate;
- hoteluri și restaurante;
- activități sportive;
- comerț;
- imobile cu alte funcțiuni.
Legea excepteaza de la această regulă un număr mai redus de categorii de clădiri, din considerente obiective:
clădiri și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerințele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
- clădiri utilizate ca lăcașuri de cult sau pentru alte activități cu caracter religios;
- clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;
- clădiri rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an;
- clădiri independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 m2.
Este obligatoriu să existe acest document și pentru clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice, cele în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.
Certificatul energetic poate fi eliberat doar de către auditorii energetici atestați, care-și pot desfășura activitatea ca persoană fizică autorizată sau angajați ai unor persoane juridice.
Valabilitatea acestui act este de 10 ani de la data emiterii lui (înscrisă pe document), cu excepția cazului în care în acest interval se realizează o renovare majoră, care va schimba eficiența energetică.