Cetatea medievală Deva are telecabină de patru milioane de euro. De unde provin banii

Publicat: 29 mart. 2024, 20:27, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Cetatea medievală Deva are telecabină de patru milioane de euro. De unde provin banii

Cetatea medievală Deva are telecabină de patru milioane de euro, fonduri provenite de la Primăria municipiului Deva.

Concret, lucrările de modernizare a instalației de transport de pe Dealul Cetății Devei au fost realizate din fonduri publice.

Noua telecabină, mândria Devei, a fost inaugurată, vineri, în prezența autorităților locale. A avut loc și o slujbă religioasă, așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente în multe locuri din țară.

„Noul ascensor are o capacitate de 30 de persoane. Investiția a presupus modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații (plecare și sosire), amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii, amenajarea peisagistică”, a transmis Primăria municipiului Deva.

Lucrările au fost demarate în toamna anului 2021, vechea instalație de transport inaugurată la începutul anilor 2000 fiind considerată uzată și subdimensionată pentru turiști ajunși în cetatea medievală.

Program de funcționare

Telecabina Cetății Devei va funcționa zilnic, între orele 10.00 și 19.00.

O călătorie dus-întors pentru adulți costă 20 de lei/persoană, în timp ce copiii până la 14 ani și pensionarii trebuie să plătească 10 lei/persoană pentru călătoria dus-întors. Au acces gratuit persoanele cu dizabilități.

Vineri, turiștii care au ajuns la eveniment au putut folosi gratuit telecabina Cetății Devei și au avut acces în Incinta I a ansamblului medieval, aflată în prezent în șantier.

„Lucrările la Incinta I au ajuns la 99%”, spune primarul Devei, Florin Oancea.

Incinta I include cele mai vechi monumente istorice din ansamblul medieval și va fi inaugurată în preajma Sărbătorilor de Paște.  

Noua investiție a stârnit și nemulțumirea unor localnici, care se plâng de zgomotul pe care îl face instalația.