Cetățean turc, săltat de DIICOT. A fost arestat preventiv pentru trafic de arme
Un cetățean turc a fost reținut și apoi arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a introdus ilegal în țară arme și muniții. Potrivit unui comunicat al IGPR, la data de 27 decembrie 2024, poliţişti din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S. T. Ploieşti, au documentat activitatea infracţională a unui bărbat în vârstă de 36 de ani (cetăţean turc), cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor în formă continuată, precum şi contrabandă calificată.
Cetățean turc, săltat de DIICOT. Conform sursei citate, din cercetările efectuate a reieşit faptul că bărbatul a fost instigat de o altă persoană (tot cetăţean turc), pentru a adera la grupul infracţional organizat, pe care acesta din urmă îl constituise, cu scopul de a introduce ilegal, în România, arme şi muniţii, procurate şi deţinute fără drept.
„În noaptea de 25/26 decembrie 2024, cetăţeanul turc în vârstă de 36 de ani a fost prins în flagrant delict, pe raza judeţului Ilfov, având asupra sa două arme letale (pistoale) cu două amortizoare de sunet. Din activităţile investigative a rezultat faptul că, anterior datei de 10 decembrie 2024, aceeaşi persoană, tot la cererea liderului grupului infracţional organizat, ar fi introdus, în România, o armă de foc cu glonţ, automată, calibru 9 mm şi un încărcător cu 28 cartuşe calibru 9×19 mm, pe care le-ar fi vândut cu suma de 750 de euro. Arma şi muniţia au fost indisponibilizate“, se arată în comunicatul IGPR.
Cetățean turc, săltat de DIICOT. Ce au dispus procurorii
În data de 27 decembrie, procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore a persoanei în vârstă de 36 de ani. La aceeaşi dată, judecătorul de drepturi şi libertăţi, din cadrul Tribunalului Prahova, a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Activităţile judiciare au fost realizate cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău, poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Giurgiu şi ai Serviciul Rutier din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov.
Acţiunea vine în continuare operaţiunii „Ghost Guns“, declanşată în data de 4 noiembrie 2024, de către poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploieşti. La acea dată, au fost efectuate 131 de percheziţii în Bucureşti şi şase judeţe, zeci de persoane (printre care şi cetăţeanul turc care a instigat la aderarea la grupul infracţional organizat) fiind cercetate penal. Aceste tipuri de arme, cunoscute drept „Ghost Guns“, au ca destinaţie mediul infracţional, având în vedere că nu pot fi deţinute legal în niciun stat european, susțin procurorii.
Probatoriul administrat până în prezent a reliefat faptul că armele ar fi fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute, de către diverşi intermediari, membrilor unor grupuri infracţionale sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent.
Peste 3.100 de arme au fost indisponibilizate de polițiștii români în primele 11 luni ale anului 2024
Poliția Română a mai anunțat că „în primele 11 luni ale anului 2024, polițiștii din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase au efectuat 3.296 de acțiuni, dintre care 2.094 pe linie de arme și braconaj cinegetic, respectiv 1.202 acțiuni pe linie de explozivi și substanțe periculoase“.
De asemenea, au fost effectuate 15.830 de controale pe linie de arme la persoane fizice și juridice și 3.085 de controale pe linie de explozivi și substanțe periculoase. Activitățile întreprinse la nivel național au condus la indisponibilizarea a 3.145 de arme de foc (1.341 letale și 1.804 neletale), dintre care 1.226 deținute ilegal și a peste 277.000 de bucăți de muniție.
Totodată, în urma acțiunilor derulate pe linia nerespectării regimului vânătorii și protecției fondului cinegetic, au fost indisponibilizate 9.673 de kilograme de carne de vânat, 727 de trofee de vânat, precum și 45 de autovehicule folosite la comiterea infracțiunilor de braconaj cinegetic. În urma acțiunilor derulate de polițiștii pentru protecția mediului, au fost indisponibilizate 22 de tone de articole pirotehnice, 2.210 kilograme și 380 de litri de precursori de explozivi, 634 de tone și 50.732 de litri de substanțe periculoase, 1.462 de tone și 10.242 de litri de produse de protecție a plantelor, 70.265 de tone și 443.656 litri substanțe periculoase devenite deșeuri, precum și 87 de kilograme de mercur, după cum au mai transmis polițiștii.