Cetățenii UE care merg în Regatul Unit vor avea nevoie de o autorizaţie de călătorie (ETA) începând cu 2 aprilie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/Screenshot-2025-03-31-102732.png)
Cetățenii UE vor fi obligaţi să aibă un permis de călătorie (ETA) pentru a merge în Regatul Unit, începând de miercuri, 2 aprilie. Procedura obținerii poate fi realizată online, prin plata unei sume de 12 euro ce urmează să fie majorată în curând la 19 euro, relatează AFP, citată de Agerpres.
Autorizaţia era deja obligatorie pentru vizitatorii din afara UE scutiţi de viză pentru a intra în Regatul Unit.
Similară cu ESTA pentru Statele Unite, ETA are scopul de a consolida securitatea frontierei, potrivit guvernului britanic.
De miercuri, cetăţenii din aproximativ 30 de ţări europene – inclusiv toţi cei din Uniunea Europeană (UE), cu excepţia Irlandei – vor trebui să aibă acest permis de călătorie pentru Marea Britanie, ţară care a părăsit UE în 2020.
El costă 10 lire (aproximativ 12 euro), preţ care va creşte la 16 lire (aproximativ 19 euro) din 9 aprilie.
Solicitantul trebuie să prezinte o fotografie a paşaportului şi o fotografie cu chipul său. Procesul durează mai puţin de zece minute, iar autorizaţia de călătorie, legată digital de paşaport, este de obicei acordată în câteva momente, potrivit Ministerului britanic de Interne.
Cu toate acestea, guvernul recomandă un termen de trei zile lucrătoare pentru un răspuns, în unele cazuri, rare, existând necesitatea unei verificări suplimentare.
În ianuarie, ea a devenit obligatorie pentru cetăţenii din aproximativ 50 de ţări şi teritorii, inclusiv Statele Unite, Canada şi Australia. Sistemul a fost lansat în 2023, iniţial pentru cetăţenii Qatarului, înainte de a fi extins şi la alte ţări din Golf.
Circa 1,1 milioane de ETA au fost emise până la sfârşitul anului 2024, potrivit Ministerului britanic de Interne.
Cu toate acestea, elevii sub 18 ani care vin din Franţa într-o excursie şcolară sunt scutiţi de acest permis de călătorie, la fel ca şi deţinătorii unui paşaport britanic sau irlandez şi persoanele cu reşedinţă în Regatul Unit.
Pasagerii care tranzitează pe calea aerului Regatul Unit fără a trece prin controalele la frontieră din Regatul Unit – aşa cum este posibil pe aeroporturile Heathrow şi Manchester din Londra – sunt de asemenea scutiţi de această autorizaţie.
Însă cei care tranzitează prin majoritatea celorlalte aeroporturi din ţară, unde trebuie să treacă prin controale de securitate la aterizare, vor avea nevoie de ETA.
Guvernul britanic a explicat această măsură prin nevoia de „securizare a graniţelor” şi prin „digitizarea sistemului de imigraţie”.