CFR Infrastructură a distribuit joi, pe pagina oficială de Facebook, imagini tulburătoare pentru a avertiza asupra pericolelor mortale la care se expun tinerii care se urcă pe trenuri. În videoclip, un tânăr de 19 ani este filmat de prietenii săi în timp ce se urcă pe un vagon de marfă. În doar câteva secunde, tânărul este cuprins de o flacără puternică, electrocutându-se grav.
„În ciuda numeroaselor avertismente transmise și a campaniilor publice de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă nerespectarea unor reguli și norme de conduită în incinta stațiilor CF, triajelor și în zonele adiacente, mulți tineri inconștienți încă își pun viața în pericol! Deși în ultimii ani s-a redus numărul persoanelor electrocutate în stațiile de cale ferată, după ce s-au urcat pe vagoanele de tren, o nouă tragedie s-a petrecut chiar în cursul nopții trecute în stația Ghioroc”, a precizat CFR Infrastructură.
Incidentul tragic a avut loc când tânărul s-a urcat pe un vagon de marfă garat și a fost electrocutat de tensiunea de 27.000 V a liniei de contact. Prietenii săi, care l-au încurajat și filmat, au surprins momentul fatal al electrocutării. Echipa SMURD a intervenit rapid, transportându-l pe tânăr la spital cu arsuri pe aproximativ 70% din corp.
CFR Infrastructură subliniază că tensiunea în linia de contact este extrem de periculoasă, creând un câmp electric fatal la distanțe mici. „Un om care se apropie de cablu, urcându-se pe vagon sau pe locomotivă, devine un fel de paratrăsnet. Fiind neutru din punct de vedere electric, are loc o străpungere a aerului și o descărcare electrică, formându-se astfel un arc electric la o distanță mai mică de 1.5 metri de linia de contact,” a explicat compania.
Statisticile Accidentelor prin Electrocutare în Zonele Feroviare
- 2014 – 2020: 60 de cazuri de persoane electrocutate
- 2021 – 2023: 27 de cazuri de persoane electrocutate
- 2024 (ianuarie – august): 3 cazuri de persoane electrocutate
CFR Infrastructură continuă să facă apel la tineri să respecte regulile de siguranță și să evite comportamentele riscante care le pot pune viața în pericol. Campaniile de conștientizare vor continua, în speranța că astfel de tragedii vor fi prevenite în viitor.