ChatGPT a luat-o razna! Oamenii s-au crucit de răspunsurile primite
Văzută ca cea mai mare invenție, de după calculator, în domeniul IT, interfața ChatGPT a câștigat teren rapid în toată lumea, însă se pare că nu este chiar perfectă.
ChatGPT a luat-o razna! Timp de câteva ore, cea mai populară interfață a inteligenței artificiale nu a fost capabilă să ofere răspunsuri clare la nicio întrebare. Utilizatorii au rămas șocași de răspunsurile primite.
Internetul s-a umplut de mesaje venite de la utilizatorii de Inteligență Artificială, care nu s-au mai înțeles deloc cu ChatGPT. Orice întrebare puneau, primeau niște răspunsuri total aiurea și pe lângă subiect. Utilizatorul ”IYAnepo” a vorbit despre comportament ”ciudat” al ChatGPT.
”Ea generează cuvinte total inexistente, omite cuvinte şi produce secvenţe de mici cuvinte-cheie care-mi sunt neintiligibile, între alte anomalii. S-ar putea crede că eu am specificat asemena instrucţiuni, însă nu e aşa. Am impresia că GPT-ul meu este bântuit”, scria el.
Alt utilizator, ”scott.eskridge”, se plânge pe același forum că toate conversaţiile cu modelul de limbaj ”se transformă rapid în prostii în ultimele trei ore”.
El a postat pe Internet unul dintre răspunsurile pe care le-a primit de la ChatGPT: ”nanii de bit şi lista este unul dintre străini şi Internetul unde moneda şi persoana costului este unul dintre prieteni şi moneda. Data viitoare când te uiţi la sistem, schimbul şi faptul, nu uita să dai”.
Ei bine, această anomalie a fost sesizată relativ repede de către angajații OpenAi, compania care a lansat ChatGPT și au luat imediat măsuri. Au sesizat și ei că interfața a oferit răspunsuri fără cap și fără coadă și a folosit cuvinte de neînțeles, așa că au luat măsuri. OpenAI nu a făcut precizări despre natura incidentului, dar a subliniat că AI, chiar şi generativă, nu are conştiinţă şi nici nu înţelege ceea ce ”spune”.
Contestatarii Inteligenței Artificiale atât au așteptat, pentru a veni imediat cu comentarii răutăcioase. Un specialist în AI, Gary Marcus, speră ca acest incident să fie perceput drept un ”semnal de alarmă”.
”Aceste sisteme nu au fost niciodată stabile. Nimeni nu a fost vreodată în măsură să pună la punct garanţii de securitate cu privire la aceste sisteme. Nevoia unor tehnologii total diferite, mai puţin opace, mai interpretabile, mai uşor de întreţinut şi de depanat, şi astfel mai uşor de implementat, rămâne primordială”, a scris specialistul pe Internet.