Cheltuielile salariale au crescut în trimestrul al doilea din cauza COVID-19
Costul orei de muncă a crescut în al doilea trimestru al anului față de primul trimestru cu 11,5%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Creșterea a fost de 16% comparativ cu același trimestru din 2019, iar majorarea este determinată de întreruperea activității de către pandemie, care a redus numărul orelor din perioada martie-iunie 2020.
În trimestrul II 2020 comparativ cu trimestrul l 2020, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice comparativ cu trimestrul precedent.
„Aceste creșteri au fost determinate în principal de întreruperea/încetarea activității economice în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat, dar și prin reducerea cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă, cauzate de intrarea în șomaj tehnic a multor agenți economici, precum și de nerealizările de producție ori încasările mai mici pe durata stării de urgență și alertă”, arată INS.
Cea mai semnificativă creștere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în hoteluri și restaurante (74,09%), urmată la mare distanță de activități de spectacole, culturale și recreative (30,01%). Aceste sectoare economice au fost și cele mai afectate de întreruperea/încetarea activității agenților economici ca urmare a instituirii stării de urgență. Deși cheltuielile totale au scăzut pentru angajatorii din HoReCa, reducerea timpului efectiv lucrat a dus la creșterea mare a costurilor.
Sectorul de construcții a funcționat
La polul opus, cea mai redusă creștere a costului orar al forței de muncă s-a înregistrat în construcții (3,85%), activitate în care atât cheltuielile salariale, cât și timpul efectiv lucrat au avut evoluții pozitive. Față de trimestrul anterior, creșterea componentei cheltuielilor directe a fost 11,58%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 9,04%.
Indicele trimestrial al costului orar al forței de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forța de muncă salariată.
În costul orar al forței de muncă, respectiv în câștigul salarial mediu orar sunt cuprinse și sumele plătite salariaților pentru șomajul tehnic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. În plus, indicatorii sunt influențați de întreruperea activității în contextul Covid-19, prin diminuarea timpului efectiv lucrat.